Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

TeamUp: houvast in een storm van onzekerheid

Sara (14) ontsnapte in 2016 aan het geweld en de instabiliteit in Afghanistan om met het gezin opnieuw te beginnen in Nederland. Ze worden ze nog steeds geconfronteerd met angst en onzekerheid, maar TeamUp biedt Sara houvast en stabiliteit.

Sara doet heel enthousiast mee aan de TeamUp activiteiten en gaat er helemaal in op

Sara doet heel enthousiast mee aan de TeamUp activiteiten en gaat er helemaal in op

Sara doet heel enthousiast mee aan de TeamUp activiteiten en gaat er helemaal in op

Sara woont met haar ouders en vier broers en zussen al meer dan vier jaar in Nederland. “Ik ben in Afghanistan geboren,” vertelt Sara. Maar van dat land kan ze zich weinig meer herinneren. Ze was nog klein toen het gezin vluchtte. Via een jarenlange tussenstop in Iran wisten ze uiteindelijk Europa te bereiken.

Al vanaf het eerste moment dat Sara in Nederland is, doet ze mee aan de activiteiten van TeamUp. De activiteiten richten zich op wat er speelt onder kinderen in opvanglocaties, zoals stress, angst en vrienden maken. Kinderen worden weerbaar. Ze leren contact maken en met hun gevoelens omgaan. De activiteiten bieden Sara afleiding. “Het leukste vind ik trefbal. Dan heb ik plezier en voel ik me weer gelukkig.”

Sara heeft op meerdere locaties in Nederland gewoond. “Overal waar wij woonden, was TeamUp. Daar ben ik zo blij om." De aanwezigheid van TeamUp op meerdere locaties is belangrijk voor de herkenning en structuur in het leven van kinderen. Ook in het leven van Sara. "Soms zeggen anderen dat ik te oud ben voor deze activiteiten. Welnee. Ik vind het zo leuk!” Haar grote glimlach spreekt boekdelen. Gewoon lekker spelen en nieuwe vrienden maken. Even niet meer denken aan alle narigheid.

Ontspannen

Als het tijd is voor TeamUp gaat vader met Sara, haar twee zussen en haar broertje mee. Hij is aan het glunderen als hij zijn kinderen ziet genieten. Ze beginnen de activiteiten vol enthousiasme met een jel. Alle kinderen gaan helemaal op in de activiteiten. Er wordt gelachen en ze moedigen elkaar aan. Het maakt niet uit in welk team ze zitten of welke taal ze spreken, ze hebben allemaal plezier.

En afleiding is hard nodig. Want haar hoop en dromen voor de toekomst zijn belemmerd door gevoelens van verdriet, onzekerheid en angst. Het gezin heeft een brief ontvangen waarin staat dat ze zich moeten klaarmaken voor de terugkeer naar Afghanistan.

De terugkeer geeft het gezin een hele hoop stress. Ze hebben het erg zwaar en zijn zichtbaar vermoeid. "Mijn kinderen slapen slecht, zijn veel wakker en hebben nachtmerries” - aldus vader.

Positief

Toch probeert het gezin positief te blijven. Vader en moeder doen vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis en vader geeft zwemles. Als moeder thuis is, probeert ze haar gedachten te verzetten door schoonmaken en opruimen. Bezig blijven. Ze is blij dat de kinderen wekelijks naar TeamUp kunnen zodat ze daar even alles los kunnen laten. De activiteiten bieden haar kinderen houvast. Zowel toen ze arriveerden in Nederland als nu in een tijd vol onzekerheid en angst.

AMIF logo

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).

Gerelateerd aan dit onderwerp