Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Honger in Zuid-Soedan

Het land dat net haar zesde verjaardag vierde, is opnieuw getroffen door honger en geweld. Miljoenen mensen worden getroffen door de humanitaire crisis, waaronder veel kinderen. UNICEF doet er alles aan om deze kinderen te helpen.

Wat is er aan de hand?

Het gewapende conflict in Zuid-Soedan heeft grote gevolgen. Op dit moment zijn meer dan 1,9 miljoen mensen in eigen land op de vlucht voor het geweld. Daarnaast hebben al bijna twee miljoen mensen hun toevlucht gezocht tot de buurlanden Ethiopië, Kenia, Soedan en Oeganda. Het merendeel van de gevluchte mensen zijn vrouwen en kinderen. Deze groep is erg kwetsbaar en loopt een groot risico op ondervoeding, ziektes en (seksueel) geweld. 

Een reden waarom families vluchten is de voedselschaarste. In februari werd er voor het eerst in zes jaar een hongersnood uitgeroepen. 'Meer dan één miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed. Als we hen niet snel bereiken zullen velen sterven', zei Jeremy Hopkins, directeur van UNICEF Zuid-Soedan, destijds. 'We roepen alle partijen op om hulporganisaties ongehinderd toegang te verlenen tot de getroffen mensen. Alleen dan kunnen we een grote ramp voorkomen.'

Op dit moment is de hongernood ten einde, maar de situatie blijft zorgwekkend. Door het geweld zijn veel gebieden moeilijk toegankelijk voor humanitaire hulp. Kampen voor vluchtelingen en ontheemden zijn overvol.

Bijna twee miljoen mensen in Zuid-Soedan zijn op de vlucht. Ze zijn op zoek naar een veilig onderkomen voor zichzelf en hun familie.

UNICEF in Zuid-Soedan

Samen met het World Food Programme (WFP) bestrijden we ondervoeding in Zuid-Soedan. In zorgcentra in het hele land screenen we kinderen op ondervoeding en behandelen we hen. Mobiele medische teams zoeken ondervoede kinderen op in moeilijk bereikbare gebieden. We zorgen ervoor dat mensen in opvangkampen toegang hebben tot gezondheidszorg en dat kinderen worden gevaccineerd tegen mazelen en polio. Daarnaast delen we muskietennetten uit om malaria te voorkomen.

UNICEF voorziet kampen voor ontheemden van drinkwater. Er wordt constant gezocht naar duurzame oplossingen voor de watertoevoer. Binnenkort wordt er bijvoorbeeld geboord naar grondwater bij een van de kampen.

Door het aanhoudende geweld blijft kinderbescherming erg belangrijk. Er zijn steeds meer alleenstaande kinderen die gescheiden zijn van hun familie. Ze worden opgevangen en geregistreerd en zoveel mogelijk met hun familie herenigd. Daarnaast pleit UNICEF voortdurend voor de vrijlating van kindsoldaten.

Vrouwen zijn vooral kwetsbaar. Zij zijn regelmatig het slachtoffer van seksueel geweld. UNICEF geeft voorlichting om mensen bewust te maken van dit probleem en zorgt ervoor dat slachtoffers passende gezondheidszorg en psychische hulp krijgen. 

Het conflict in Zuid-Soedan in cijfers
  • 1,9 miljoen mensen zijn ontheemd.
  • Meer dan twee miljoen mensen zijn naar de buurlanden van Zuid-Soedan gevlucht.
  • Meer dan de helft van de vluchtelingen en ontheemden is vrouw of kind.

In 2017 hebben we onder andere het volgende bereikt in Zuid-Soedan:

200+
duizend

ernstig ondervoede kinderen hebben therapeutische voeding gekregen

1,8
miljoen

kinderen zijn ingeënt tegen mazelen

Ruim
800 duizend

mensen hebben toegang gekregen tot schoon water

320
duizend

kinderen kregen toegang tot noodonderwijs

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in Zuid-Soedan overleven

geef nu