Hongersnood in Zuid-Soedan

Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan kampen met enorme voedseltekorten. In het laatste land is nu zelfs een hongersnood aan de gang. Meer dan 1 miljoen kinderen zijn acuut ernstig ondervoed, zodat hun levens in gevaar zijn.

Wat is er aan de hand?

In Zuid-Soedan heersen door oorlog en een ingestorte economie enorme voedseltekorten. Zo'n 100.000 mensen dreigen van de honger om te komen. Nog eens één miljoen mensen staan aan de rand van een hongersnood, een aantal dat de komende maanden kan toenemen tot 5,5 miljoen. We moeten snel in actie komen om verder lijden te voorkomen.

Het gebied 'Unity State' in het noorden is er het slechtst aan toe: hier sterven nu al mensen van de honger. Sinds het conflict in Zuid-Soedan drie jaar geleden oplaaide is de situatie nog niet zo erg geweest. Veel mensen hebben geen eten en geen geld om eten te kopen. Hulp van buitenaf maakt nu het cruciale verschil.

"Meer dan één miljoen kinderen zijn acuut ernstig ondervoed. Als we hen niet snel bereiken zullen velen sterven", zegt Jeremy Hopkins, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. "We roepen alle partijen op om hulporganisaties ongehinderd toegang te verlenen tot de getroffen mensen. Alleen dan kunnen we een grote ramp voorkomen."

Nyajime (4) uit Zuid-Soedan krijgt een behandeling tegen ondervoeding in een door UNICEF ondersteunde kliniek.

Nyajime (4) uit Zuid-Soedan krijgt een behandeling tegen ondervoeding in een door UNICEF ondersteunde kliniek.

Wat doet UNICEF? 

Samen met het World Food Programme (WFP) bestrijden we ondervoeding in Zuid-Soedan. In zorgcentra in het hele land screenen we kinderen op ondervoeding en behandelen hen. Mobiele medische teams zoeken ondervoede kinderen op in moeilijk bereikbare gebieden.

Daarnaast zorgen we er bijvoorbeeld voor dat families toegang hebben tot schoon drinkwater en kinderen gevaccineerd worden tegen polio en mazelen. Ook delen we School-in-a-Box kits en recreatiesets uit. Hiermee kan een leerkracht lesgeven aan bijvoorbeeld gevluchte kinderen die ergens wonen waar geen school is, of waar de school vanwege het geweld is gesloten.

In 2016 hebben we onder andere het volgende bereikt in Zuid-Soedan:

2,4
miljoen

kinderen onder de vijf hebben voedingssupplementen en vitamine A gekregen

1,4
miljoen

kinderen zijn ingeënt tegen polio

750
duizend

mensen hebben toegang gekregen tot schoon water

300+
duizend

kinderen kregen toegang tot noodonderwijs

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in Zuid-Soedan overleven

Doneer nu