Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in
De video op deze plek wordt niet getoond omdat we je toestemming nodig hebben voor het weergeven van ‘third party content’ (o.a. Youtube-video’s, webformulieren).
Klik hier om toestemming te geven

Geweld in Nigeria

Deze actie is inmiddels beëindigd. Wil je bijdragen aan UNICEF's noodhulp voor kinderen wereldwijd? We stellen je gift zeer op prijs!

Vier landen rondom het Tsjaad-meer (Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger) zijn al vier jaar lang in de greep van geweld. De gewapende groep Boko Haram vernielt dorpen, vermoordt onschuldige burgers en ontvoert kinderen. Miljoenen levens worden door het conflict verwoest.

Wat is er aan de hand?

Vier jaar geleden escaleerde het conflict tussen overheidstroepen en gewapende eenheden van Boko Haram. Niet alleen Nigeria, maar ook Tsjaad, Niger en Kameroen kampen met de gevolgen van de complexe humanitaire crisis. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Zij worden grotendeels opgevangen in dezelfde regio, die al geldt als een van de armste ter wereld.

Kinderen zijn een bewust doelwit voor Boko Haram. Zij worden gedwongen om te vechten als kindsoldaat of zelfmoordaanslagen te plegen. Daarnaast zijn veel meisjes het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Wanneer ze na ontsnapping of vrijlating terugkeren naar hun families, worden ze vaak geconfronteerd met stigmatisering of zelfs geweld.

UNICEF zorgt in Nigeria voor noodscholen in vluchtelingenkampen, zoals hier in Maiduguri. Op die manier kunnen kinderen toch naar school blijven gaan.

UNICEF zorgt in Nigeria voor noodscholen in vluchtelingenkampen, zoals hier in Maiduguri. Op die manier kunnen kinderen toch naar school blijven gaan.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt samen met de Nigeriaanse overheid en andere partners om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. 

Voeding, water en gezondheidszorg

In de getroffen gebieden ondersteunt UNICEF het opzetten van voedingscentra. Daar krijgen kinderen krachtvoeding en voedingssupplementen om ernstige, acute ondervoeding tegen te gaan. Hiermee kunnen honderdduizenden levens worden gered. Ook wordt er gezorgd voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Daarnaast zet UNICEF (tijdelijke) gezondheidscentra op. Hier krijgen mensen voorlichting over hygiëne en worden kinderen ingeënt tegen ziektes, zoals polio.

Onderwijs en kinderbescherming

Nigeria is het land waar de meeste kinderen niet naar school gaan, rond de 10 miljoen. Veel jongens en meisjes gaan al jaren niet meer naar school, terwijl onderwijs van groot belang is voor de toekomst van deze kinderen. UNICEF zorgt voor veilige leerruimtes en schoolmaterialen. Docenten worden getraind en ouders worden betrokken bij de opleiding van hun kind. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk kinderen, en vooral ook meisjes, in de schoolbanken te krijgen.

In conflictgebieden wordt er alles aan gedaan om kinderen te beschermen tegen geweld en uitbuiting. Zo krijgen overheidslegers en maatschappelijk werkers trainingen om kinderen beter te kunnen beschermen. Kinderen krijgen psychosociale steun, waardoor ze hun afschuwelijke ervaringen kunnen delen en verwerken. Er wordt ook voorlichting gegeven over de gevaren van onontplofte mijnen.

Het conflict in Nigeria in cijfers
  • 7,7 miljoen mensen hebben hulp nodig, waaronder 4,5 miljoen kinderen.
  • In de staten Borno, Adamawa en Yobe zijn 1,7 miljoen mensen op de vlucht.
  • 400.000 kinderen zijn ernstig ondervoed.

In de eerste helft van 2018 hebben we in Nigeria onder andere het volgende bereikt:

137

duizend

kinderen werden behandeld voor ernstige, acute ondervoeding

>1

miljoen

mensen zijn bereikt met veilig drinkwater

Ruim

200 duizend

kinderen werden bereikt met psychosociale zorg

8.000

kinderen

krijgen les op noodschooltjes

De thuiskomst na Boko Haram

In het conflict in het noordoosten van Nigeria komt seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen nog veel voor. Honderden vrouwen en meisjes zijn verkracht door strijders van Boko Haram. Veel van hen worden ontvoerd, moeten onder dwang trouwen met hun ontvoerders en worden zwanger als gevolg van verkrachting. Wanneer de meisjes terugkeren naar hun dorp is de nachtmerrie nog niet over.

De Kameroense Khadija* (17) bezocht haar moeder in Nigeria toen strijders van Boko Haram haar ontvoerden. Khadija werd opgesloten en gedwongen om te trouwen. '"Als je niet met ons trouwt, vermoorden we je", zeiden ze. Ik antwoordde dat ik niet zou trouwen, ook al zouden ze me dan vermoorden. Een maand later zeiden ze dat ze me hadden laten trouwen, of ik het nu wilde of niet.'

Tijdens een militaire operatie van het Nigeriaanse leger wist Khadija te ontsnappen en zich in het bos te verstoppen. Soldaten vonden haar en uiteindelijk werd ze naar een kamp voor ontheemden gebracht. De gemeenschap daar reageerde afwijzend. 'Sommige vrouwen sloegen me, of joegen me weg. Overal waar ik kwam, mishandelden ze me. Er was niemand die me hielp.'

Door het seksueel geweld van Boko Haram werd Khadija zwanger. Ze weet niet wat de toekomst haar en haar baby zal brengen. 'Als ik verdriet voel in mijn hart, dan huil ik soms en veeg ik mijn tranen weg.'

UNICEF werkt samen met families en gemeenschappen in de strijd tegen stigma’s en seksueel geweld. In 2016 heeft UNICEF in Nigeria meer dan 185.000 kinderen psychologische begeleiding en ondersteuning geboden.

* Om de identiteit van dit meisje te beschermen, is haar naam veranderd. De vrouwen op de foto's zijn niet Khadija. 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

geef nu