Op de vlucht in Irak

Een golf van geweld trekt door Irak. Burgers slaan massaal op de vlucht voor gewapende groeperingen. Kinderen hebben dringend hulp nodig.

Wat is er aan de hand?

In Irak zijn ruim 2,5 miljoen mensen ontheemd geraakt door het geweld. Zij hebben vaak al hun bezittingen moeten achterlaten. Bovendien zijn veel Syriërs naar Irak gevlucht vanwege de burgeroorlog in hun land.

Door de grote aantallen Irakese ontheemden en Syrische vluchtelingen zijn hulpverleners overbelast en vluchtelingenkampen overvol. Duizenden families moeten noodgedwongen hun tenten met elkaar delen of slapen in de buitenlucht. Er is dringend behoefte aan ondersteuning, vooral op het gebied van onderdak, water en voeding.

Het Debaga-kamp in de buurt van Erbil vangt ontheemden uit de regio op. Het kamp was oorspronkelijk bedoeld om 5.000 ontheemden te huisvesten, maar op dit moment wonen er al meer dan 36.000 mensen. Inmiddels is een nabijgelegen stadion onderdeel geworden van het kamp en zijn verdere uitbreidingswerkzaamheden in volle gang.

Gezondheidszorg voor de allerkleinsten in kamp Debaga, Irak.

UNICEF in Irak

Omdat zoveel mensen constant op de vlucht zijn, hebben we een methode ontwikkeld waarmee we snel pakketten met levensreddende goederen kunnen leveren aan nieuwe ontheemden. Een gezin met zeven personen kan zich met zo'n pakket (met onder meer drinkwater, eten en zeep) de eerste dagen redden. 

Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen toegang hebben tot basisvoorzieningen, zoals water en gezondheidszorg. In kampen voor (binnenlandse) vluchtelingen zetten we water- en sanitaire voorzieningen op. Mensen die in recent bevrijde gebieden wonen, krijgen van ons pakketten met waterzuiveringstabletten en voedingrijke biscuits voor jonge kinderen. Ook houden we vaccinatiecampagnes om kinderen in te enten tegen mazelen en polio.

zegt Abrar, wijzend naar de muur van haar school.

“Ons huis heeft ook van deze kogelgaten.”

zegt Abrar, wijzend naar de muur van haar school.

In humanitaire situaties is ook onderwijs een basisbehoefte. School geeft kinderen de kans om weer even onbezorgd te spelen en leren. UNICEF zorgt voor (tijdelijke) leerplekken en schoolspullen. Daarnaast krijgen kinderen toegang tot psychosociale zorg. Inmiddels zijn 365 scholen weer open in Mosul, waardoor meer dan 380.000 kinderen weer les kunnen krijgen. 

Het conflict in Irak in cijfers
  • Ruim 2,5 miljoen mensen in Irak zijn ontheemd geraakt.
  • Bijna 3,2 miljoen mensen zijn teruggekeerd naar gebieden die voorheen belegerd werden.
  • Irak vangt ook ruim tweehonderdduizend Syrische vluchtelingen op.

In 2017 hebben we onder andere het volgende bereikt:

8.883
pasgeboren baby's

hebben speciale thuiszorg gekregen

1,8
miljoen

mensen hebben toegang gekregen tot schoon drinkwater

2,5
miljoen

mensen kregen noodpakketten met levensmiddelen.

840
duizend

kinderen kregen leermaterialen

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

geef nu