Help slachtoffers hongersnood

Als we nu niets doen kunnen 1,5 miljoen kinderen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen omkomen van de honger. Daarom vraagt Giro555 om jouw steun!

Wat is er aan de hand?

In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen zijn enorme voedseltekorten, zodat in het komende halfjaar naar verwachting meer dan 20 miljoen mensen amper te eten zullen hebben. De levens van 1,5 miljoen kinderen zijn nu in gevaar. In delen van Zuid-Soedan is al een hongersnood aan de gang en de kans is groot dat dit ook in de andere landen zal gebeuren. De nood is dus enorm hoog in een groot deel van Afrika. Als gevolg van de hongersnood in landen als Zuid-Soedan vangen buurlanden vluchtelingen op die over de grens op zoek gaan naar eten. En dat zorgt voor problemen, want ook in de buurlanden heersen voedseltekorten. 

Wat zijn de oorzaken van deze crisis?

Die zijn divers, denk aan armoede, conflicten, droogte en klimaatverandering. Maar wat nu telt is wat we kunnen doen om de gevolgen van de voedseltekorten zoveel mogelijk te beperken. Als we niets doen komen binnenkort mensen van de honger om.

Giro555 voert actie

Vanaf 6 maart voert Giro555 actie voor de slachtoffers van de hongersnood. Je zult ons overal tegenkomen met de vraag of je wilt doneren. Doe dat vooral, want nu kunnen we nog erger voorkomen.

Wat doet UNICEF?

Samen met onze partners helpen we in de vier landen waarvoor Giro555 actie voert op grote schaal ernstig ondervoede kinderen. Het gaat om 220.000 kinderen in Nigeria, meer dan 200.000 kinderen in Zuid-Soedan, meer dan 200.000 kinderen in Somalië en 320.000 kinderen in Jemen. We behandelen hen met speciale therapeutische voeding, waarmee ze snel kunnen aansterken. Daarnaast zorgen we voor schoon water en gezondheidszorg.

Hongersnood in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, hebben 100.000 mensen niets meer te eten. 270.000 kinderen zijn ondervoed, melden de Verenigde Naties. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd.

Extreme droogte, een ingestorte economie en een burgeroorlog vormen een dodelijke combinatie. Een kwart van de Zuid-Soedanezen is op de vlucht. Ze willen niets liever dan vrede, zodat ze verder kunnen met hun leven.

De situatie dreigt nóg erger te worden als de regen in mei eindelijk komt, waarschuwt Hubert Charles, directeur van het Cordaid-kantoor in Zuid-Soedan. 'We moeten nu levens redden, vóór het regenseizoen begint, want daarna wordt het nog moeilijker om mensen in nood te bereiken.'

Hongersnood in Noordoost-Nigeria

Mensen die in Noordoost-Nigeria op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram, belanden van de ene ramp in de andere. In dit gebied is nauwelijks nog eten te krijgen. Aanvoerwegen van voedsel zijn geblokkeerd, markten zijn vaak nog dicht en akkers door landmijnen onbereikbaar. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen nu vrijwel geen eten meer. 450.000 kinderen zijn ondervoed.

Gebieden die eerst onder controle stonden van Boko Haram worden weer enigszins bereikbaar. Daardoor kunnen hulporganisaties weer mensen bereiken die maandenlang waren afgesloten voor hulp.

Hongersnood in Somalië

Somalië was tot nu toe het laatste land waar een hongersnood heeft plaatsgevonden. Die kostte zes jaar geleden zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: 'Dit nooit meer.'

Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000. 'Als gezinnen maaltijden overslaan, eten vrouwen en meisjes het laatst en het minst', zegt Raheel Nazir Chaudhary, de landendirecteur van Care in Somalië. 'We zien dezelfde waarschuwingstekens als zes jaar geleden. Als we nu handelen, kunnen we mensen nog beschermen tegen massale honger.'

Hongersnood in Jemen

Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in dit land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten komt niet alle voedselhulp het land binnen.

De handel in voedsel en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op. 'Soms hebben we één maaltijd per dag. Maar het gebeurt ook dat we niets hebben", zegt Mohammed tegen een hulpverlener van Care. "Dan kunnen we niet slapen van de honger.' Mensen helpen in Jemen is ontzettend moeilijk, maar kan wel. Het belangrijkste dat nu nodig is, is geld. Want dat is er nauwelijks voor deze vergeten hongerramp.

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Gerelateerd aan dit onderwerp