Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Code Rood in de Democratische Republiek Congo

Het conflict in de Democratische Republiek Congo heeft 'code rood' gekregen. Daarmee is het een van de ergste crises ter wereld, samen met Syrië, Jemen en Irak. Bijna een miljoen kinderen zijn op de vlucht in eigen land. UNICEF zet alles op alles om deze kinderen de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Wat is er aan de hand?

De Democratische Republiek Congo (DRC) is nog steeds herstellende van het conflict dat bekend staat als Afrika’s eerste wereldoorlog. Nog steeds is er veel onrust. Honderden gewapenden groepen maken het land onveilig. Het feit dat de DRC rijk is aan grondstoffen, waaronder goud en kobalt, voedt enkel het geweld in plaats van de monden van de Congolezen. Bijna 8 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten, waaronder 2,2 miljoen ernstig ondervoede kinderen.

“Honderdduizenden kinderen in deze regio hebben gruwelijke dingen gezien en meegemaakt. Het is een wrede situatie voor de kinderen en het einde is niet in zicht.”

Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF in de DRC

Het afgelopen jaar is de situatie in de DRC dramatisch verslechterd. In de provincies Kasai (zuiden) en Kivu (oosten) heeft oplaaiend geweld ervoor gezorgd dat het aantal ontheemden is verdubbeld. De DRC telt inmiddels het grootste aantal ontheemden in Afrika. Vooral kinderen worden zwaar getroffen.

Het conflict wordt gekenmerkt door ernstige schendingen van kinderrechten, waaronder seksueel misbruik en rekrutering door gewapende groepen. Daarnaast heeft het geweld grote invloed op de basisvoorzieningen. Veel klinieken en scholen functioneren niet meer. Door de onveiligheid kunnen akkers niet langer worden bewerkt. Er zijn al drie oogsten mislukt. 

UNICEF zorgt ervoor dat kinderen worden gevaccineerd tegen ziektes zoals mazelen en polio.

Wat doet UNICEF?

Gezondheidzorg, water en voeding

Hoewel de situatie in het hele land zorgwekkend is, is de nood het hoogst in de provincie Kasai en (Zuid) Kivu. Om de ontheemde bevolking te helpen, is er een veelzijdig hulpprogramma. UNICEF werkt samen met partners om in conflictgebieden de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. De lokale en regionale gezondheidscentra worden gerepareerd of herbouwd.

Om het uitbreken van ziektes te voorkomen, krijgen kinderen vaccinaties. UNICEF zorgt er ook voor dat ouders en verzorgers worden voorgelicht over goede hygiëne en het voorkomen van ziektes. Ook zorgt UNICEF voor schoon en veilig drinkwater en worden toiletten en waterpunten gerepareerd of gebouwd. Kinderen worden onderzocht op (acute) ondervoeding en als het nodig is doorverwezen voor behandeling. De schaal waarop dit al gebeurt wordt komend jaar vergroot, zodat meer kinderen hulp kunnen krijgen.

Bescherming en onderwijs

Kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, voormalig kindsoldaten en slachtoffers van seksueel misbruik worden opgevangen. Zij krijgen psychosociale hulp om hun trauma’s te verwerken. Daarnaast doen de kinderen mee aan andere recreatieve activiteiten om zo even een onbezorgde tijd te hebben.

Onderwijs is belangrijk om jongens en meisjes een toekomst te kunnen geven. UNICEF en partners zorgen ervoor dat zoveel mogelijk kinderen weer naar school kunnen gaan, en dat er voldoende en goed lesmateriaal beschikbaar is. School-in-a-Box pakketten worden verspreid over het land en leraren krijgen trainingen in het geven van vredesonderwijs.

Het conflict in de DRC in cijfers
  • 1,7 miljoen mensen hebben door het geweld huis en haard achter moeten laten, waaronder 800.000 kinderen.
  • Bijna 51.000 mensen zijn getroffen door cholera, waarvan bijna duizend mensen het niet hebben overleefd. Door een gebrek aan hygiëne en schoon water breken potentieel dodelijke ziektes uit (naast cholera ook mazelen). Op dit moment is de cholera-uitbraak de ergste van het afgelopen decennium.
  • Dagelijks hebben 7,7 miljoen mensen niet genoeg te eten. Dit is een stijging van 30 procent vergeleken met 2016. Dit jaar zullen meer dan 2 miljoen kinderen acuut ondervoed raken, wat meer dan 12 procent van alle ondervoede kinderen wereldwijd is.

In 2017 bereikten we onder andere het volgende:

185+
duizend

kinderen kregen psychosociale hulp om hun trauma's te verwerken

290+
duizend

kinderen onder de 5 zijn behandeld voor ondervoeding

3200+
kinderen

zijn bevrijd uit handen van gewapende groepen

2523
kinderen

zijn herenigd met hun familie

Gerelateerd aan dit onderwerp