Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Code Rood in de Democratische Republiek Congo

Het conflict in de Democratische Republiek Congo heeft 'code rood' gekregen. Daarmee is het een van de ergste crises ter wereld. Meer dan een miljoen kinderen zijn op de vlucht, en twee miljoen meisjes en jongens zijn ondervoed. UNICEF zet alles op alles om deze kinderen de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Wat is er aan de hand?

De Democratische Republiek Congo (DRC) is nog steeds herstellende van het conflict dat bekend staat als Afrika’s eerste wereldoorlog. Nog steeds is er veel onrust. Honderden gewapenden groepen maken het land onveilig. Het feit dat de DRC rijk is aan grondstoffen, waaronder goud en kobalt, voedt enkel het geweld in plaats van de monden van de Congolezen. Bijna acht miljoen mensen hebben niet genoeg te eten, waaronder twee miljoen ernstig ondervoede kinderen.

“Honderdduizenden kinderen in deze regio hebben gruwelijke dingen gezien en meegemaakt. Het is een wrede situatie voor de kinderen en het einde is niet in zicht.”

Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF in de DRC

Het afgelopen jaar is de situatie in de DRC dramatisch verslechterd. In de provincies Kasai (zuiden) en Kivu (oosten) heeft oplaaiend geweld ervoor gezorgd dat het aantal ontheemden is verdubbeld. De DRC telt inmiddels het grootste aantal ontheemden in Afrika. Vooral kinderen worden zwaar getroffen.

Het conflict wordt gekenmerkt door ernstige schendingen van kinderrechten, waaronder seksueel misbruik en rekrutering door gewapende groepen. Daarnaast heeft het geweld grote invloed op de basisvoorzieningen. Veel klinieken en scholen functioneren niet meer. Door de onveiligheid kunnen akkers niet langer worden bewerkt. Er zijn al drie oogsten mislukt. 

UNICEF zorgt ervoor dat kinderen worden gevaccineerd tegen ziektes zoals mazelen en polio.

UNICEF zorgt ervoor dat kinderen worden gevaccineerd tegen ziektes zoals mazelen en polio.

Wat doet UNICEF?

Gezondheidzorg, water en voeding

Hoewel de situatie in het hele land zorgwekkend is, is de nood het hoogst in de provincie Kasai en (Zuid) Kivu. Om de ontheemde bevolking te helpen, is er een veelzijdig hulpprogramma. UNICEF werkt samen met partners om in conflictgebieden de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. De lokale en regionale gezondheidscentra worden gerepareerd of herbouwd.

Om het uitbreken van ziektes te voorkomen, krijgen kinderen vaccinaties. UNICEF zorgt er ook voor dat ouders en verzorgers worden voorgelicht over goede hygiëne en het voorkomen van ziektes. Ook zorgt UNICEF voor schoon en veilig drinkwater en worden toiletten en waterpunten gerepareerd of gebouwd. Kinderen worden onderzocht op (acute) ondervoeding en als het nodig is doorverwezen voor behandeling. De schaal waarop dit al gebeurt wordt komend jaar vergroot, zodat meer kinderen hulp kunnen krijgen.

Bescherming en onderwijs

Kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, voormalig kindsoldaten en slachtoffers van seksueel misbruik worden opgevangen. Zij krijgen psychosociale hulp om hun trauma’s te verwerken. Daarnaast doen de kinderen mee aan andere recreatieve activiteiten om zo even een onbezorgde tijd te hebben.

Onderwijs is belangrijk om jongens en meisjes een toekomst te kunnen geven. UNICEF en partners zorgen ervoor dat zoveel mogelijk kinderen weer naar school kunnen gaan, en dat er voldoende en goed lesmateriaal beschikbaar is. School-in-a-Box pakketten worden verspreid over het land en leraren krijgen trainingen in het geven van vredesonderwijs.

Het conflict in de DRC in cijfers
  • 4,5 miljoen mensen hebben door het geweld huis en haard achter moeten laten, waarvan de helft kinderen.
  • Door een gebrek aan hygiëne en schoon water breken potentieel dodelijke ziektes uit (naast cholera ook mazelen). 
  • Dagelijks hebben bijna 8 miljoen mensen niet genoeg te eten. Meer dan 2 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed, wat meer dan 12 procent van alle ondervoede kinderen wereldwijd is.

In 2018 bereikten we onder andere het volgende:

330+
duizend

kinderen in conflictgebieden kregen toegang tot onderwijs en psychosociale zorg

250
duizend

kinderen onder de 5 zijn behandeld voor ondervoeding

4.977
kinderen

zijn bevrijd uit handen van gewapende groepen

750
duizend

mensen kregen noodpakketten via het Rapid Response Mechanism

Het korte leven van Marie

Marie, veilig in de armen van haar moeder, huivert bij elke aanraking. Ze ligt op de ondervoedingsafdeling van het centrale ziekenhuis in Mbuji-Mayi, de hoofdstad van de provincie Kasai-Oriental. Het meisje is bijna drie jaar oud, maar weegt weinig meer dan een baby. Haar moeder probeert haar therapeutische melk te geven. Deze speciale melk, met toegevoegde voedingsstoffen, moet ernstig ondervoede kinderen binnen tien dagen doen aansterken.

Een klein kind dat lijdt aan ernstige acute ondervoeding moet elke twee tot drie uur therapeutische voeding worden toegediend. Het herstel vereist aandacht en liefde; medische zorg moet kinderen behoeden van bijkomende infecties die het verzwakte immuunsysteem aanvallen. Vaak zijn ondervoede kinderen te zwak om te eten, hoewel ze eigenlijk verhongeren. Hun eetlust moet met geduld worden opgebouwd.

Marie’s moeder vertelt dat haar dochter veel huilt en wakker wordt van de koorts. Het meisje is nu een aantal dagen behandeld en er is hoop op herstel. Maar Marie's conditie verslechtert in de dagen die volgen. Haar bloedarmoede verergert, en in haar verzwakte staat krijgt ze een luchtweginfectie. Haar interne organen falen, de een na de ander. Uiteindelijk bezwijkt Marie aan haar ziekte. Naarmate meer en meer ontheemden terugkeren naar hun in de Kasai-regio, is Marie's verhaal helaas maar al te bekend - het verhaal van een jong leven dat eindigt wanneer het nog nauwelijks begonnen is.

Steun kinderen in nood

Geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp