Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Al meer dan vijf jaar woedt er een conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Soms laait het geweld op, soms is het relatief rustig. Meer dan een miljoen kinderen zijn het slachtoffer. UNICEF doet er alles aan om hen te helpen.

Wat is er aan de hand?

De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft zich ontwikkeld tot een complexe humanitaire crisis. Die begon eind 2012 toen rebellen een offensief begonnen en uiteindelijk de macht grepen. Een jaar later bereikten gevechten in de hoofdstad een piek. Het geweld verspreidde zich snel over het hele land.

Naar schatting zijn meer dan een miljoen mensen - een vijfde van de bevolking - ontheemd of gevlucht. De 2,4 miljoen kinderen in het land zijn extra kwetsbaar in het conflict. Zelfs vóór de crisis stierf er in dit land al elke 21 minuten een kind aan een te voorkomen ziekte, ondervoeding, of door gebrek aan schoon water.

  “We kunnen niet toestaan dat de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek vergeten wordt”

  Christine Muhigana, directeur van UNICEF in de CAR

  Wat doet UNICEF?

  Zo'n 1,5 miljoen kinderen in de CAR zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Dankzij een door ons ontwikkeld waarschuwingssysteem kunnen we na bijvoorbeeld gevechten direct hulpverleners inzetten die basisbenodigdheden naar de getroffen dorpen brengen.

  We zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ontheemden, toegang hebben tot schoon water. Vermijdbare kinderziektes en ondervoeding willen we voorkomen. We zorgen niet alleen voor medicijnen, vaccinaties en therapeutische voeding, maar versterken ook het gezondheidssysteem.

  Daarnaast richten we ons op het beschermen van kwetsbare kinderen in het land en op het verzorgen van veilige, tijdelijke leerplekken voor kinderen die niet meer naar school gaan als gevolg van het conflict. Ook zorgen we voor speciale opvangcentra, waar kinderen psychosociale zorg krijgen. 

  UNICEF zorgt ervoor dat kindsoldaten in de CAR worden bevrijd en een re-integratietraject kunnen volgen.

  UNICEF zorgt ervoor dat kindsoldaten in de CAR worden bevrijd en een re-integratietraject kunnen volgen.

  Bevrijding van kindsoldaten

  De gewapende groepen in de CAR maken gebruik van kindsoldaten. Deze jongens en meisjes zijn vaak niet alleen soldaat, maar ook (seks)slaaf. Zij gaan op verkenning en vechten mee met de groep, maar doen ook kook- en schoonmaakwerk. Volgens de laatste schatting zijn er tussen de 6.000 en 10.000 kindsoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Wat deze jongens en meisjes hebben meegemaakt is onvoorstelbaar. Veel kinderen zijn hun familieleden verloren. Zo zag een 16-jarig meisje hoe haar ouders en zussen voor haar ogen werden vermoord. Andere kinderen weten niet waar hun familieleden zijn en of ze nog leven.

  Dankzij de Nationale Postcode Loterij zorgt UNICEF ervoor dat kindsoldaten worden vrijgelaten en de nodige hulp krijgen om hun leven weer op te bouwen. We onderhandelen met de gewapende groepen over de vrijlating van de kinderen en zorgen ervoor dat deze jongens en meisjes worden herenigd met hun familie, of worden opgevangen in pleeggezinnen. De kinderen krijgen medische en psychosociale zorg en we zoeken naar passend (beroeps)onderwijs.

  Het conflict in de CAR in cijfers
  • 2,9 miljoen mensen zijn getroffen door het conflict, waarvan 1,5 miljoen kinderen.
  • 648.500 mensen zijn ontheemd geraakt. 
  • 577.000 mensen zijn naar buurlanden gevlucht, vooral naar Kameroen en Tsjaad

  In 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:

  32.232
  kinderen

  zijn behandeld voor ernstige ondervoeding

  913
  ex-kindsoldaten

  volgen een reïntegratieprogramma

  80+
  duizend

  kinderen kregen toegang tot noodonderwijs

  RUIM
  120.000

  kinderen krijgen psychosociale zorg in kindvriendelijke centra

  Luister de podcast

  Collega Florine Bos vertelt over de situatie in de CAR en de kinderen die ze daar ontmoette tijdens haar bezoek. Wat doet UNICEF, en kan de juiste zorg en aandacht de mensen in het land hoop brengen?

  Gerelateerd aan dit onderwerp

  Help kinderen in nood

  geef nu