De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft zich ontwikkeld tot een complexe humanitaire crisis. Die begon eind 2012 toen rebellen een offensief begonnen en uiteindelijk de macht grepen. Een jaar later bereikten gevechten in de hoofdstad een piek. Het geweld verspreidde zich snel over het hele land.
Naar schatting zijn meer dan een miljoen mensen - een vijfde van de bevolking - ontheemd of gevlucht. De 2,4 miljoen kinderen in het land zijn extra kwetsbaar in het conflict. Zelfs vóór de crisis stierf er in dit land al elke 21 minuten een kind aan een te voorkomen ziekte, ondervoeding, of door gebrek aan schoon water.
“We kunnen niet toestaan dat de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek vergeten wordt”
Christine Muhigana, directeur van UNICEF in de CAR
Zo'n 1,5 miljoen kinderen in de CAR zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Dankzij een door ons ontwikkeld waarschuwingssysteem kunnen we na bijvoorbeeld gevechten direct hulpverleners inzetten die basisbenodigdheden naar de getroffen dorpen brengen.
We zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ontheemden, toegang hebben tot schoon water. Vermijdbare kinderziektes en ondervoeding willen we voorkomen. We zorgen niet alleen voor medicijnen, vaccinaties en therapeutische voeding, maar versterken ook het gezondheidssysteem.
Daarnaast richten we ons op het beschermen van kwetsbare kinderen in het land en op het verzorgen van veilige, tijdelijke leerplekken voor kinderen die niet meer naar school gaan als gevolg van het conflict. Ook zorgen we voor speciale opvangcentra, waar kinderen psychosociale zorg krijgen.
UNICEF zorgt ervoor dat kindsoldaten in de CAR worden bevrijd en een re-integratietraject kunnen volgen.
© UNICEF CAR
De gewapende groepen in de CAR maken gebruik van kindsoldaten. Deze jongens en meisjes zijn vaak niet alleen soldaat, maar ook (seks)slaaf. Zij gaan op verkenning en vechten mee met de groep, maar doen ook kook- en schoonmaakwerk. Volgens de laatste schatting zijn er tussen de 6.000 en 10.000 kindsoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Wat deze jongens en meisjes hebben meegemaakt is onvoorstelbaar. Veel kinderen zijn hun familieleden verloren. Zo zag een 16-jarig meisje hoe haar ouders en zussen voor haar ogen werden vermoord. Andere kinderen weten niet waar hun familieleden zijn en of ze nog leven.
Dankzij de Nationale Postcode Loterij zorgt UNICEF ervoor dat kindsoldaten worden vrijgelaten en de nodige hulp krijgen om hun leven weer op te bouwen. We onderhandelen met de gewapende groepen over de vrijlating van de kinderen en zorgen ervoor dat deze jongens en meisjes worden herenigd met hun familie, of worden opgevangen in pleeggezinnen. De kinderen krijgen medische en psychosociale zorg en we zoeken naar passend (beroeps)onderwijs.
zijn behandeld voor ernstige ondervoeding
volgen een reïntegratieprogramma
kinderen kregen toegang tot noodonderwijs
kinderen krijgen psychosociale zorg in kindvriendelijke centra