Geschokt en bedroefd: veel zorgen over kinderen en hun ouders na explosies in Beiroet

5 augustus 2020

Een enorme explosie in de haven van Beiroet, Libanon, heeft dinsdag 4 augustus een rampzalige ravage veroorzaakt. Een deel van het havengebied is weggevaagd, en ziekenhuizen zitten overvol. Er zijn zeker 100 doden en 4000 gewonden. Ook het team van UNICEF in Beiroet werd getroffen, en er zijn veel zorgen over de staat van de kinderen en jongeren in de stad.     

Familie vlucht Beiroet

Een familie wordt geëvacueerd in de Mar Mikhael buurt in Beiroet. Reddingswerkers zoeken een dag na de explosie naar overlevenden in het puin. 

Een familie wordt geëvacueerd in de Mar Mikhael buurt in Beiroet. Reddingswerkers zoeken een dag na de explosie naar overlevenden in het puin. 

Luister hier naar een interview met Violet Speek-Warnery, een Nederlandse adjunct-directeur van UNICEF in Libanon. 

Yukie Mokuo, vertegenwoordiger van UNICEF in Libanon:

‘UNICEF is enorm geschokt en bedroefd na de vreselijke explosies die gistermiddag een ravage hebben aangericht in Beiroet. Volgens de laatste berichten zijn er al zeker 100 mensen omgekomen. Vierduizend mensen zijn gewond, en 300.000 mensen kunnen niet meer naar huis. UNICEF maakt zich zorgen dat ook kinderen slachtoffer zijn geworden van deze tragische explosie, en dat de kinderen die het overleefd hebben getraumatiseerd zijn en in shock verkeren.

We leven enorm mee met de kinderen en families die getroffen zijn, zeker met degenen die een geliefde zijn verloren. We wensen de vele gewonden heel veel sterkte en een spoedig herstel.

UNICEF werkt nauw samen met autoriteiten en partners ter plaatse om snel te kunnen schakelen met hulpdiensten waar nodig, waaronder ook de zorg voor de gezondheid van zorgmedewerkers en andere reddingswerkers aan de frontlinie. We zorgen voor drinkwater voor de medewerkers in de haven van Beiroet en ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid om de overgebleven medicijnen en vaccins uit de pakhuizen in de haven te halen. Kinderbeschermingspartners bieden psychosociale hulp aan getroffen kinderen door de hele stad. De komende dagen zullen we er alles aan doen om nog meer families te bereiken met hulp.

Samen in actie voor Beiroet

Giro 555 helpt met medische zorg, reddingswerk, drinkwater, onderdak en psychosociale zorg.

HELP NU

Ook ons team hier in Beiroet is hard geraakt. Een van onze collega’s is zijn vrouw verloren, zeven van onze medewerkers raakten lichtgewond en tientallen huizen zijn beschadigd. Ons team verkeert– samen met de rest van Libanon  – in een staat van shock.

De vreselijke catastrofe in Beiroet is al de zoveelste ramp voor het land, die nu bovenop een enorme economische crisis en een nieuwe golf coronabesmettingen terecht komt. Door de coronacrisis waren de ziekenhuizen al overvol, en zorgverleners uitgeput.

UNICEF bevestigt nogmaals haar belofte om de mensen in Libanon, de autoriteiten en partners bij te staan en te helpen. We zijn ter plaatse en doen er alles aan om te helpen, tijdens deze ramp en voor daarna.'