Thuis leren? UNICEF helpt

17 maart 2020

Wat gaat mijn kind de komende weken thuis de hele dag doen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen ook thuis blijven leren? UNICEF heeft veel lesmaterialen online staan die je kunt gebruiken om deze weken te overbruggen, zodat het leren thuis gewoon door kan gaan. We zetten een paar opties voor je op een rij.

Honoré schrijft in zijn schrift, DR Congo

Ken je rechten: voeding en andere kinderrechten  

In deze digitale interactieve les voor groep 7-8 staat voeding centraal. Kinderen leren over het recht op gezonde voeding, doen een test over wat ze zelf over voeding weten, en maken kennis met Higinia uit Guatemala, voor wie gezonde voeding niet zo vanzelfsprekend is. Andere digibordlessen gaan onder andere over kinderen op de vlucht en kinderarbeid. Elke les heeft een handleiding die je ook als ouder kunt gebruiken om de les met je kind door te nemen.

Vrijheid in Beeld

In het kader van de naderende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag: een digitale les voor groep 7-8 en voor het voortgezet onderwijs over oorlog, vrede, en vrijheid in heden en verleden. Met een quiz, video’s, en een creatieve eindopdracht die de leerlingenbij terugkomst op school met z’n allen uit kunnen voeren.

Ik hou mijn spreekbeurt over…

... voeding, schoon water, of onderwijs? Vluchtelingen of kinderarbeid? Wij hebben heel veel informatie verzameld, speciaal voor kinderen, om ze te helpen met hun spreekbeurt of werkstuk over kinderrechten. Als een kind aangeeft graag de spreekbeurt te willen oefenen is een FaceTime of Whatsapp video-call met opa en oma een idee. Zo kunnen ze toch even oppassen zonder het huis uit te hoeven. 

Unicef kinderrechten filmfestival

Het grootste filmfestival op YouTube

Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar vind je op YouTube het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Samen met een filmcoach maken kinderen films waarin ze hun eigen ideeën en meningen over kinderrechten delen. Elke video gaat over een of meerdere van de 54 artikelen van het Kinderrechtenverdrag, waar de kinderen een creatief, eigenwijs en vaak grappig verhaal van maken. Een leuke manier om over kinderrechten te leren. Uiteraard kunnen de leerlingen ook zelf een verhaal voor een film bedenken. Voor het schooljaar 2020-2021 zijn er nog plekken vrij!

Alle UNICEF-lesmaterialen vind je op unicef.nl/in-de-klas

Extra tip voor de allerkleinsten

Heb je nog geen schoolgaande kinderen? Dan is de Voorleeshoek een aanrader. Voor kinderen van 0-10 worden hier boeken voorgelezen met verschillende thema’s.