Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF en het coronavirus

13 maart 2020

UNICEF neemt maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gebeurt zowel internationaal, als op ons kantoor in Nederland.

Een vrijwilliger ontsmet een klaslokaal in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen in de provincie Idlib, vlakbij de Turkse grens (16 maart 2020).

Een vrijwilliger ontsmet een klaslokaal in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen in de provincie Idlib, vlakbij de Turkse grens (16 maart 2020).

Een vrijwilliger ontsmet een klaslokaal in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen in de provincie Idlib, vlakbij de Turkse grens (16 maart 2020).

Hulpmiddelen voor gezondheidswerkers

UNICEF werkt samen met regeringen en partnerorganisaties om het coronavirus te stoppen. Daarbij ligt de focus op Oost-Azië. Sinds 29 januari heeft UNICEF 13 ton aan hulpmiddelen naar deze regio gebracht. Het ging bijvoorbeeld om beschermende pakken, maskers, beschermingsbrillen en handschoenen voor gezondheidswerkers. Er staan meer zendingen op stapel en UNICEF legt ook voorraden aan op strategische locaties.

Samen met regeringen, de Wereldgezondheidsorganisatie en andere partners werkt UNICEF aan noodplannen in andere delen van de wereld. Deze plannen zijn vooral nodig voor landen met een zwakkere gezondheidszorg en een beperkte capaciteit om grote epidemieën aan te pakken.

Voorlichting en het tegengaan van onjuiste informatie

Hoewel kinderen minder vatbaar lijken te zijn voor het coronavirus, worden ze wel geconfronteerd met de gevolgen. Zo zijn in veel landen de scholen gesloten en staat de gezondheidszorg onder grote druk. Ook zijn bevolkingsgroepen, zoals vluchtelingen en migranten, het slachtoffer van discriminatie en uitsluiting. UNICEF houdt daarom voorlichtingscampagnes voor kinderen, zwangere vrouwen en gezinnen. Die gaan zowel over beschermende maatregelen, als over het tegengaan van onjuiste informatie.

UNICEF's andere werk gaat gewoon door

Vooralsnog komt de andere hulpverlening van UNICEF door het coronavirus niet in gevaar. De medewerkers van het UNICEF-hoofdkantoor in New York werken vanuit huis. Dat geldt ook voor algemeen directeur Henrietta Fore.

Maatregelen door UNICEF Nederland

Geen wervers aan de deur en op straat

We hebben het werven van donateurs op straat en aan de deur voorlopig stopgezet. Maar je steun voor kinderen in bijvoorbeeld Syrië is hard nodig. Een gift is daarom zeer welkom!

Kantoor UNICEF Nederland

UNICEF Nederland volgt de richtlijnen van het RIVM.

  • Reizen naar het buitenland zijn opgeschort
  • Alle door ons georganiseerde evenementen zijn tot 1 juni afgelast.
  • De medewerkers van UNICEF Nederland werken thuis. Ons kantoor is gesloten, maar verder zijn we bereikbaar op de manieren die je van ons gewend bent. 

Gerelateerd aan dit onderwerp