UNICEF Paul van Vliet Award 2019: vijf genomineerden bekend

30 oktober 2019

Op 5 november is de finale van de UNICEF Paul van Vliet Award in de Efteling. Hier strijden vijf jongerenorganisaties voor de Award en de winnaar ontvangt 10.000 euro en een kunstwerk. Na een spannende competitie tussen 45 jongeren-
organisaties zijn er vijf genomineerden uitgekozen.

De Award gaat dit jaar uit naar een jongerenorganisatie die de prijs het beste kan inzetten en daarmee bijdraagt aan kinderrechten en de ontwikkeling van jongeren in Nederland.

De Award gaat dit jaar uit naar een jongerenorganisatie die de prijs het beste kan inzetten en daarmee bijdraagt aan kinderrechten en de ontwikkeling van jongeren in Nederland. 

De Award gaat dit jaar uit naar een jongerenorganisatie die de prijs het beste kan inzetten en daarmee bijdraagt aan kinderrechten en de ontwikkeling van jongeren in Nederland. 

Wie zijn de vijf genomineerden

De vijf genomineerde organisaties zijn: WALHALLAb, TEJO, ELANCE Academy, JOZ en YiP Youthlab. Tijdens de finale op 5 november strijden deze organisaties voor de felbegeerde UNICEF Paul van Vliet Award. Zij doen dit door middel van een pitch waarin ze toelichten hoe zij 10.000 euro (beschikbaar gesteld door de Efteling) in een jaar tijd besteden aan een doel of project. De jury beslist wie de winnaar is. De Award gaat uit naar de organisatie die de prijs het beste kan inzetten en daarmee bijdraagt aan kinderrechten en de ontwikkeling van jongeren in Nederland. Naast Paul van Vliet, zitten Olaf Vugts (De Efteling), Suzanne Laszlo (Directeur UNICEF) en Ton Liefaard (hoogleraar kinderrechten) in de jury. In de jury zijn ook jongeren vertegenwoordigd met afgevaardigden van het UNICEF Jongerenpanel.

Bekijk hieronder de videofragmenten van de vijf genomineerde organisaties:

ELANCE Academy biedt verschillende programma’s aan voor (kwetsbare) meiden en jonge vrouwen in de leeftijd van 10 tot en met 32 jaar in diverse regio’s in de Randstad. Op maat gemaakt en passend bij de diverse levensfasen.

TEJO, Therapeuten voor Jongeren, is een onafhankelijk burgerinitiatief van vrijwillige, deskundige hulpverleners, dat de rechten van jongeren hoog in het vaandel draagt. TEJO biedt laagdrempelige hulp. Het eerste TEJO-huis is geopend voor Zeeuwse jongeren in Goes.

Jongerenwerk Op Zuid (JOZ) biedt ambulant jongerenwerk in Rotterdam. Rolmodellen worden dankzij een actie- en leerprogramma ingezet dat gericht is op ontmoeting, ontwikkeling, ontplooiing, opvoeding en signalering om het leefklimaat in kwetsbare wijken te versterken.

YiP (Young in Prison) is een internationale NGO die de forensische jeugdhulp wil verbeteren.
Jongeren in Nederland kunnen deelnemen aan creatieve en sportieve programma’s, dankzij de inzet van professionals, voor persoonlijke ontwikkeling tijdens hun verblijf in de jeugdinstelling en erna. 

WALHALLAb is een leer- en werkplaats waar jongeren van diverse achtergronden met elkaar leren omgaan en elkaars krachten versterken. Er zijn vestigingen in Groningen, Arnhem en meer in oprichting. 

Over de Award

De Award is bedacht door UNICEF ambassadeur Paul van Vliet naar aanleiding van zijn 20-jarig jubileum als ambassadeur van UNICEF Nederland. Samen met de Efteling is de Award voor het eerst in 2013 in het leven geroepen. De Award wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en gaat naar een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van jongeren.

UNICEF en Jongeren

UNICEF wil dat alle jongeren zichzelf ontplooien en al hun talenten benutten. Jongeren moeten hun rechten kennen, mentaal weerbaar zijn en voorbereid op de arbeidsmarkt. Om deze droom te realiseren ondersteunt ze met de UNICEF Paul van Vliet Award jongerenorganisaties in Nederland, waarbij jongeren bij voorkeur zelf actief betrokken zijn. UNICEF vindt het ook belangrijk dat jongeren worden gehoord; je mening uiten is een kinderrecht.