Hierdoor is Melandra veel te klein voor haar leeftijd

1 oktober 2019

Melandra is 80 centimeter lang en weegt 9 kilo. Dat is veel te klein en te licht voor een meisje van drie. Maar in haar land Guatemala kijkt niemand daarvan op. 

Melandra (3) is te klein en te licht voor haar leeftijd. Oorzaak: chronische ondervoeding.

Melandra (3) is te klein en te licht voor haar leeftijd. Oorzaak: chronische ondervoeding.

Melandra (3) is te klein en te licht voor haar leeftijd. Oorzaak: chronische ondervoeding.

Als Melandra in Nederland zou hebben gewoond, zou ze zo’n vijftien kilo hebben gewogen en een meter lang zijn geweest. Dat ze ver buiten onze gemiddelde groeicurves valt, is het gevolg van chronische ondervoeding. Eenzijdige voeding zonder belangrijke vitamines en mineralen bezorgt bijna de helft van de kinderen in Guatemala een groeiachterstand die ze vaak niet meer kunnen inhalen. Ze worden door chronische ondervoeding sneller ziek, kunnen niet meekomen op school, vinden later minder snel (goed) betaald werk en hebben op oudere leeftijd een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Avocado in plaats van tortilla

Ondervoeding is een oorzaak én gevolg van de grote armoede in Guatemala. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de kinderen in dit land te helpen, maar ook om te voorkomen dat nog meer kinderen ondervoed raken. De moeder van Melandra zocht hulp in een door UNICEF ondersteunde kliniek. Daar kreeg ze voedingssupplementen die ze aan de maaltijden van Melandra kan toevoegen. Nu krijgt het meisje toch alle vitamines en mineralen binnen, zodat ze niet nog verder achterop raakt. Bovendien leert haar moeder wat gezonde voeding is en wat niet; zo is een avocado een stuk gezonder dan elke dag tortilla’s.

Deel je menu 

We eten tegenwoordig lekker, gezond en gevarieerd en delen onze gerechten maar al te graag via social media. Maar dat delen kan ook op een andere manier. Als je je ontbijt, lunch of diner in euro's deelt met UNICEF, geef je chronisch ondervoede kinderen als Melandra een toekomst.