Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De nieuwe Koning van de Jeugd zet zich in voor het mentaal welzijn van jongeren

18 april 2019

Tijdens de sprekerswedstrijd van zaterdag 13 april kozen ruim 250 aanwezige jongeren hun nieuwe Koning van de Jeugd. De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium in Amsterdam hield zijn speech vol passie en overtuiging. 

Koning van de Jeugd 2019: Yusuf uit Amsterdam

Yusuf gaat zich het komende jaar inzetten voor jongeren die met zichzelf in de knoop zitten.

Yusuf gaat zich het komende jaar inzetten voor jongeren die met zichzelf in de knoop zitten.

Yusuf's speciale missie!

Yusuf zal een jaar lang de kinderen en jongeren in Nederland vertegenwoordigen tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. Hij heeft een speciale missie: opkomen voor jongeren die met zichzelf in de knoop zitten. Als Koning van de Jeugd vertelt hij daar meer over op 13 september tijdens Kleine Prinsjesdag. Dan mag hij een zelfgeschreven troonrede houden in de Ridderzaal.

Staat het mentaal welzijn van jongeren in Nederland onder druk? UNICEF onderzoekt dat in samenwerking met het Trimbos-instituut, Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht.

Actieve rol voor jongeren in onderzoek naar mentaal welzijn

UNICEF Nederland startte eerder dit jaar 'Geluk onder druk?', een bijzonder onderzoek naar het welzijn van jongeren in Nederland uitgevoerd door het Trimbos-instituut, Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht. Stress als gevolg van hoge prestatiedruk, depressiviteit, eenzaamheid en faalangst lijken steeds meer voor te komen. Dat komt mogelijk door de steeds complexere maatschappij, die veel van jongeren eist op intellectueel, sociaal en maatschappelijk gebied.

Uniek aan ‘Geluk onder druk?’ is dat jongeren zelf een stem krijgen in het onderzoek. Luc (18), lid van het UNICEF Jongerenpanel: “Ik kijk met de resultaten mee om te bepalen wat nodig is om het welzijn van jongeren echt te verbeteren."