Kleine Prinsjesdag: jongeren aan het woord in de Ridderzaal

14 september 2018

De Ridderzaal zat vol met uitgelaten meiden en jongens. Het was de achtste keer dat Kleine Prinsjesdag hier plaatsvond, maar voor veel van deze scholieren was het de eerste keer in het statige gebouw aan het Binnenhof. En ze hadden vandaag de hoofdrol! Want op Kleine Prinsjesdag gaan jongeren met elkaar en met politici in debat en voeren zij dus het woord.

De Tweede Kamerleden luisteren naar de Koningin van de Jeugd die haar troonrede voorleest.

De Tweede Kamerleden luisteren naar de Koningin van de Jeugd die haar troonrede voorleest.

De Tweede Kamerleden luisteren naar de Koningin van de Jeugd die haar troonrede voorleest.

Koningin van de Jeugd

Het was allemaal heel ceremonieel: in de statige Ridderzaal droegen de meeste dames een hoedje en de heren een stropdas. En natuurlijk werd de Troonrede voorgelezen, dit jaar door de 14-jarige Chris Heidstra, die eerder werd verkozen tot de Koningin van de Jeugd. Gekroond en in een prachtige jurk betrad ze de Ridderzaal - die al helemaal in de officiële opstelling stond voor de traditionele Prinsjesdag. Vol overgave las ze haar zelfgeschreven troonrede van de Jeugd voor. Ze maakt zich grote zorgen over het klimaat. 'Wij als jongeren zijn een van de minste vervuilers en de rekening zal altijd bij ons terechtkomen. En daarom moeten wij nu al betrokken worden bij de oplossingen. Dit is dan ook mijn oproep aan de aanwezige politici: betrek ons jongeren! Wij maken ons zorgen, wij hebben ideeën. Het is ons recht. Jullie hebben de verantwoordelijkheid voor onze toekomst.' Na afloop nam Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de troonrede in ontvangst. Hij beloofde hem te delen met zijn collegaministers in de aansluitende Ministerraad. 'Kinderen moeten hun mening kunnen geven, want de meeste plannen die wij maken, gaan over kinderen,' aldus de minister.

Een van de stellingen wordt door het 'tegen' team verdedigd.

Een van de stellingen wordt door het 'tegen' team verdedigd.

Een van de stellingen wordt door het 'tegen' team verdedigd.

Debaters

Er zaten naast de minister maar liefst zes Kamerleden op het podium: Kirsten van den Hul (PvdA), Rens Raemakers (D66), Lammert van Raan (PvdD), Lisa Westerveld (GroenLinks), Michel Rog (CDA) en Judith Tielen (VVD). Zij  schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

Dit jaar waren de thema’s waarover werd gedebatteerd kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden. En dat waren geen gemakkelijke onderwerpen! Maar de debaters wisten hun mening goed te verwoorden en voerden vurige debatten. De acht teams zijn dan ook de winnaars van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, georganiseerd met Stichting Nederlands Debat Instituut waar meer dan tweehonderd jongeren aan deelnamen.

Aan het eind van het debat tussen de Kamerleden en de jongeren kreeg het publiek de kans zijn of haar stem uit te brengen door een rode of een groene kaart op te steken.

Het winnende team met de beker en Jacco van Mersbergen van Stichting Nederlands Debat Instituut.

Het winnende team met de beker en Jacco van Mersbergen van Stichting Nederlands Debat Instituut.

Het winnende team met de beker en Jacco van Mersbergen van Stichting Nederlands Debat Instituut.

Winnaars, geen verliezers

Als winnaar kwam het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp uit de bus, die een enorme beker mee naar hun overvolle prijzenkast mochten meenemen. De jury roemde hun goede samenwerking en de sterke argumenten.

Maar het ging hen niet om de beker: 'Wij zijn heel trots en blij met deze overwinning. We zien dit toch ook echt als een sport en we hebben ons heel goed voorbereid. Maar we hebben ook heel veel plezier gehad, dat is namelijk ook heel belangrijk,' vertelden Naomi (16), Käte (14), Julie (14) en Massine (13) van het winnende team.

UNICEF en jongerenparticipatie

'Het is heel belangrijk dat jongeren in Nederland hun stem laten horen. Politici moeten kinderen serieus nemen, zeker als het gaat om onderwerpen die hen direct raken,' zei Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 'Dat organiseren we hier in de Ridderzaal en dat mag nog veel vaker gebeuren, in de politiek en daarbuiten!'

De deelnemers aan Kleine Prinsjesdag waren de beste debaters tijdens de voorrondes van het jaarlijkse UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, waar ook de Koning(in) van de Jeugd wordt gekozen. Scholen kunnen zich aanmelden voor de volgende editie, die op 13 april 2019 plaatsvindt in het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.