Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Elke drie minuten wordt een tienermeisje geïnfecteerd met hiv

26 juli 2018

In 2017 raakten elk uur ongeveer dertig tienermeisjes geïnfecteerd met hiv. Dat blijkt uit een UNICEF-rapport dat deze week werd gepresenteerd op de Internationale AIDS conferentie in Amsterdam.

Laura uit Kenia is sinds haar geboorte geinfecteerd met hiv. Ze steunt andere hiv-geïnfecteerde leeftijdgenoten met haar werk bij Sauti Skika, een door UNICEF ondersteund initiatief voor jongeren met hiv.

Laura uit Kenia is sinds haar geboorte geinfecteerd met hiv. Ze steunt andere hiv-geïnfecteerde leeftijdgenoten met haar werk bij Sauti Skika, een door UNICEF ondersteund initiatief voor jongeren met hiv.

Laura uit Kenia is sinds haar geboorte geinfecteerd met hiv. Ze steunt andere hiv-geïnfecteerde leeftijdgenoten met haar werk bij Sauti Skika, een door UNICEF ondersteund initiatief voor jongeren met hiv.

Van links naar rechts: Gunilla Carlsson (UNAIDS), Mabel van Oranje (Girls not Brides), Suzanne Laszlo (UNICEF Nederland) en Henrietta H. Fore (UNICEF Internationaal).

Gunilla Carlsson (UNAIDS), Mabel van Oranje (Girls not Brides), Suzanne Laszlo (UNICEF Nederland) en Henrietta H. Fore (UNICEF Internationaal) waren aanwezig op de Internationale AIDS Conferentie in Amsterdam. UNICEF vroeg daar aandacht voor het feit dat vooral tienermeisjes de dupe zijn van de aidsepidemie.

Gunilla Carlsson (UNAIDS), Mabel van Oranje (Girls not Brides), Suzanne Laszlo (UNICEF Nederland) en Henrietta H. Fore (UNICEF Internationaal) waren aanwezig op de Internationale AIDS Conferentie in Amsterdam. UNICEF vroeg daar aandacht voor het feit dat vooral tienermeisjes de dupe zijn van de aidsepidemie.

In het rapport ‘Women: At the heart of the HIV response for children’ staat dat tieners de dupe zijn van de epidemie. Bovendien slaagt de wereld er niet in om hen op de juiste manier te bereiken, waardoor de vooruitgang, die de laatste twee decennia is bereikt bij het aanpakken van de aidsepidemie, vertraagt.

Gebrek aan keuzevrijheid

‘Dit is zowel een gezondheidscrisis als een crisis die gaat over gebrek aan keuzevrijheid’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘In de meeste landen hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot voorlichting of hiv-testen en aidsremmers. Bovendien ontbreekt het hen vaak aan de macht om nee te zeggen tegen onveilige seks. hiv gedijt onder de meest kwetsbare en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Tienermeisjes staan in het middelpunt van deze crisis.’

Het UNICEF-rapport ‘Women: At the heart of the HIV response for children’ biedt statistieken over de aanhoudende wereldwijde aidsepidemie en de gevolgen daarvan voor de meest kwetsbaren. Lees meer

Gerelateerd aan dit onderwerp