Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Syrië afgesneden van humanitaire hulp

20 juli 2018

180.000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in het zuiden van Syrië. Zij kunnen geen kant op. Tienduizenden kinderen zijn afgesneden van levensreddende humanitaire hulp.

Ahmad en zijn moeder moesten vluchten voor het geweld in Dar'a in het zuiden van Syrië. Nu verblijven ze in een stuk niemandsland vlakbij de Jordaanse grens. 'Er zitten hier slangen en insecten, onze kinderen zijn uitgedroogd, hebben diarree en moeten overgeven', vertelt Ahmad's moeder.

Ahmad en zijn moeder moesten vluchten voor het geweld in Dar'a in het zuiden van Syrië. Nu verblijven ze in een stuk niemandsland vlakbij de Jordaanse grens. 'Er zitten hier slangen en insecten, onze kinderen zijn uitgedroogd, hebben diarree en moeten overgeven', vertelt Ahmad's moeder.

Ahmad en zijn moeder moesten vluchten voor het geweld in Dar'a in het zuiden van Syrië. Nu verblijven ze in een stuk niemandsland vlakbij de Jordaanse grens. 'Er zitten hier slangen en insecten, onze kinderen zijn uitgedroogd, hebben diarree en moeten overgeven', vertelt Ahmad's moeder.

In de afgelopen jaren is de toegang tot humanitaire hulp ernstig beperkt en soms volledig afgewezen in Syrië. Als gevolg hiervan verloren veel kinderen hun leven. De zestienjarige Ali stierf aan ernstige ondervoeding, toen de toegang tot zijn woonplaats werd geweigerd. Hij is slechts één van de vele kinderen die in de afgelopen zeven jaar hun leven hebben verloren. Veel levens hadden gered kunnen worden als humanitaire hulp tijdig en zonder voorwaarden was verleend.

Het weigeren van humanitaire toegang tot kinderen is één van de zes ernstige schendingen van kinderrechten waar de VN Veiligheidsraad prioriteit aan geeft. Strijdende partijen die opzettelijk en willekeurig humanitaire toegang weigeren, moeten ter verantwoording worden geroepen.

Ondanks de uitdagingen blijven hulpverleners cruciale noodhulp bieden aan de meest kwetsbare mensen in Syrië. Voortdurende meldingen van aanvallen op humanitaire hulpverleners zijn buitengewoon zorgwekkend. Zij zijn geen doelwit en moeten te allen tijde beschermd worden.

Geert Cappelaere, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

“Humanitaire toegang gaat over het redden van levens: levens van jongens en meisjes, levens van onschuldige vrouwen en mannen. Het is niet onderhandelbaar”

Geert Cappelaere, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

Oproep aan VN Veiligheidsraad

In heel Syrië hebben zes miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Namens al deze kinderen, roept UNICEF op tot onvoorwaardelijke en ongehinderde humanitaire toegang om alle kinderen in nood te bereiken, waar ze zich ook bevinden. UNICEF roept alle leden van de Veiligheidsraad op druk te blijven uitoefenen op partijen in het conflict. Sta humanitaire organisaties toe om hun werk te doen in Syrië en andere conflictgebieden.

Gerelateerd aan dit onderwerp