Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Zuid-Soedan hebben niks te vieren op Onafhankelijkheidsdag

9 juli 2018

Zuid-Soedan, het jongste land van de wereld, bestaat vandaag zeven jaar. Maar er is geen reden voor feest. Drie op de vier kinderen die sinds de onafhankelijkheid van 2011 zijn geboren, kennen niets anders dan oorlog.

Meer dan tweehonderd kinderen werden in april 2018 door gewapende groepen in Zuid-Soedan vrijgelaten. Deze twee jongens waren beste vrienden toen ze samen in een gewapende groep dienden.

Meer dan tweehonderd kinderen werden in april 2018 door gewapende groepen in Zuid-Soedan vrijgelaten. Deze twee jongens waren beste vrienden toen ze samen in een gewapende groep dienden.

Meer dan tweehonderd kinderen werden in april 2018 door gewapende groepen in Zuid-Soedan vrijgelaten. Deze twee jongens waren beste vrienden toen ze samen in een gewapende groep dienden.

Kinderen de dupe

Sinds Zuid-Soedan op 9 juli 2011 onafhankelijk werd, zijn 3,4 miljoen baby’s geboren. 2,6 miljoen van die kinderen kennen alleen maar oorlog. En dat terwijl de bevolking na de afscheiding van buurland Soedan zoveel hoop had op een vreedzame toekomst. Maar al in 2013 brak er een burgeroorlog uit die tot op de dag van vandaag duurt. 'Er komt maar geen einde aan deze verwoestende oorlog. Miljoenen kinderen zijn hier de dupe van', zegt Henrietta H. Fore, directeur van UNICEF Internationaal. 'Hun levens zijn verwoest. Dat verdienen ze niet.'

Baby Sarah en vader Moses doen mee aan een ceremonie in Zuid-Soedan voor kinderen die werden bevrijd uit een gewapende groep en naar huis terugkeerden.

Baby Sarah en vader Moses doen mee aan een ceremonie in Zuid-Soedan voor kinderen die werden bevrijd uit een gewapende groep en naar huis terugkeerden.

Baby Sarah en vader Moses doen mee aan een ceremonie in Zuid-Soedan voor kinderen die werden bevrijd uit een gewapende groep en naar huis terugkeerden.

De cijfers

Door het voortdurende geweld zijn 2,5 miljoen inwoners, onder wie 1 miljoen kinderen, de grens overgestoken op zoek naar veiligheid. Anderen hadden dat geluk niet. 19.000 kinderen zijn door gewapende groepen ontvoerd en gedwongen als soldaat, kok, sjouwer, boodschapper of seksslavin te werken. 

Ook voor hulpverleners is de situatie in het Afrikaanse land gevaarlijk: sinds 2013 zijn honderd hulpverleners door geweld om het leven gekomen. Vorige week nog werd een chauffeur van UNICEF gedood bij een aanval.  

Jane geeft speciale babyvoeding aan haar negen maanden oude zoon in het Al-Sabbah kinderziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan, 2017.

Jane geeft speciale babyvoeding aan haar negen maanden oude zoon in het Al-Sabbah kinderziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan, 2017.

Jane geeft speciale babyvoeding aan haar negen maanden oude zoon in het Al-Sabbah kinderziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan, 2017.

Onderwijs en ondervoeding

Op dit moment kent Zuid-Soedan van alle landen ter wereld het hoogste aantal kinderen dat niet naar school gaat: 70 procent van het aantal kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgt geen onderwijs. Het tekort aan voedsel is schrikbarend. Meer dan de helft van de bevolking weet niet waar ze haar volgende maaltijd vandaan moet halen. In sommige delen van het land ligt hongersnood op de loer. Nu al zijn meer dan 1 miljoen kinderen ondervoed, van wie 300.000 zo ernstig dat ze gevaar lopen te overlijden.

UNICEF-directeur Henrietta H. Fore: 'De strijdende partijen kunnen en moeten meer doen om vrede te sluiten. De wapenstilstand die de twee grote strijdende partijen onlangs hebben getekend is een positieve stap in een tot nu toe haperend vredesproces. Ik hoop dat het staakt-het-vuren van kracht blijft en dat hulpverleners vrije toegang krijgen tot de mensen die onze hulp zo hard nodig hebben.'

Gerelateerd aan dit onderwerp