Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vakantieboekje voor de staatssecretaris

5 juli 2018

Vanaf 6 juli is de Tweede Kamer met zomerreces. En daarom heeft Helen Schuurmans vandaag namens de Werkgroep Kind in azc het Grote Vakantie Puzzelboek langsgebracht.

Het Grote Vakantie Puzzelboek

Het Grote Vakantie Puzzelboek

Het Grote Vakantie Puzzelboek

'In dit vakantieboekje staan woordzoekers, puzzels en kleurplaten die betrekking hebben op de woon-en leefomstandigheden van kinderen in Nederlandse azc’s. Want tijdens de komende zomermaanden wordt er door de regering hard doorgewerkt aan de vorming van het nieuwe asielopvangsysteem,' zegt Helen Schuurmans, kinderrechtenspecialist bij UNICEF en coördinator van de Werkgroep Kind in azc. 'Om onze aanbevelingen tijdens de zomermaanden op ieders netvlies te houden, hebben wij het Grote Vakantie Puzzelboek gemaakt.'

Beschikbaar voor iedereen

Dit vakantieboekje is beschikbaar ter inspiratie voor de staatssecretaris en ambtenaren die zich op de camping nog eens willen buigen over de situatie van kinderen in de Nederlandse asielopvang. Uiteraard kan iedereen die tijdens de vakantie de rechten van deze kinderen in het visier wil houden mee puzzelen! 

Een nieuw opvangsysteem

Momenteel werkt staatssecretaris Harbers aan een schriftelijke reactie op de vragen die werden gesteld in een overleg over migratie en opvang. Deze blog van Helen geeft een kijkje achter de schermen van dat overleg. In september zal het eerste debat over het nieuwe opvangsysteem zijn. De belangrijkste aanbevelingen om de opvang te verbeteren die de werkgroep half juni heeft gepresenteerd staan in een manifest en na de zomer zal bekend worden gemaakt hoeveel hiervan is overgenomen.

Helen Schuurmans: 'Op dit moment wordt er een nieuw opvangsysteem voorbereid. We roepen de politiek op om de aanbevelingen uit ons rapport ter harte te nemen en de levens van de zevenduizend kinderen te verbeteren. Laten we de asielopvang nu eindelijk echt kindvriendelijk maken.'

Lees meer over de asielopvang en onze aanbevelingen.

Tijdens het Algemeen Overleg over migratie en opvang werden kritische vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de werkgroep Kind in azc.

Tijdens het Algemeen Overleg over migratie en opvang werden kritische vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de werkgroep Kind in azc.

Tijdens het Algemeen Overleg over migratie en opvang werden kritische vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de werkgroep Kind in azc.

Gerelateerd aan dit onderwerp