Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Het duurzame kleding- en textielconvenant is twee jaar jong

4 juli 2018

Twee jaar geleden werd het Convenant Duurzame Kleding en Textiel getekend. UNICEF is een van de partners van deze overeenkomst omdat we het belangrijk vinden dat kleding en textiel duurzaam wordt geproduceerd en dat kinderrechten hierbij worden gerespecteerd.

Umeh Saleha in de kledingfabriek waar ze werkt. Haar dienst kan acht tot twaalf uur duren, afhankelijk van de bestellingen die de fabriek heeft ontvangen. Bangladesh maakt, na China, de meeste kant-en-klare kledingstukken ter wereld.

Umeh Saleha in de kledingfabriek waar ze werkt. Haar dienst kan acht tot twaalf uur duren, afhankelijk van de bestellingen die de fabriek heeft ontvangen. Bangladesh maakt, na China, de meeste kant-en-klare kledingstukken ter wereld.

Umeh Saleha in de kledingfabriek waar ze werkt. Haar dienst kan acht tot twaalf uur duren, afhankelijk van de bestellingen die de fabriek heeft ontvangen. Bangladesh maakt, na China, de meeste kant-en-klare kledingstukken ter wereld.

Uniek aan dit convenant is dat het de hele productieketen van Nederlandse bedrijven bekijkt. Het doel is het verduurzamen van een hele sector en dit is natuurlijk een complex proces. Hiervoor is de inzet en toewijding van alle betrokken partijen nodig. En een lange adem.

UNICEF zet zich binnen het convenant in om meer aandacht te krijgen voor de rechten en belangen van het kind en de invloed die merken en producenten hierop hebben. Met bedrijven, ngo’s, de Nederlandse overheid, vakbonden, brancheorganisaties en de Sociaal Economische Raad (SER) werken we aan het verbeteren van het hele productieproces.

Werk in Bangladesh

Om die reden werken we ook in landen waar de kleding en textiel wordt geproduceerd. UNICEF is betrokken bij een project in Bangladesh en India om kinderarbeid te bestrijden en te voorkomen. Nederlandse kleding- en textielmerken die het convenant hebben ondertekend willen kinderarbeid uitbannen en maken zich hier hard voor. In het UNICEF project worden Nederlandse kledingmerken samen gebracht met hun leveranciers, en de leveranciers van deze leveranciers, de zogenaamde second tier. En wordt er onderzocht welke problemen - en duurzame - oplossingen er bestaan met betrekking tot kinderrechten, en specifiek kinderarbeid.  

In juni zijn de trainingen gestart voor medewerkers van lokale fabrieken op het gebied van kinderrechten en kinderarbeid. De lessen gaan over preventie van kinderarbeid, maar ook over de oorzaken zoals lage lonen en gebrek aan opvang en onderwijs. Deze trainingen zijn bedoeld om te zorgen dat ouders, die in de fabrieken werken, goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Er wordt gekeken welke structurele problemen er zijn en hiervoor wordt een actieplan opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangerschapsverlof, de mogelijkheid om borstvoeding te geven, maar ook leefbaar loon zodat ouders hun kinderen naar school kunnen sturen.

In mei hebben een aantal UNICEF medewerkers Bangladesh bezocht om de laatste punten op de 'i' te zetten. In deze blog is daar een verslag van te lezen.

Een vrouw toont haar identiteitskaart waarmee ze een kledingfabriek in Dhaka (Bangladesh) binnen kan gaan. Daar werkt ze als naaimachinebediener.

Een vrouw toont haar identiteitskaart waarmee ze een kledingfabriek in Dhaka (Bangladesh) binnen kan gaan. Daar werkt ze als naaimachinebediener. 

Een vrouw toont haar identiteitskaart waarmee ze een kledingfabriek in Dhaka (Bangladesh) binnen kan gaan. Daar werkt ze als naaimachinebediener. 

Wat kun je zelf doen

Het project is onderdeel van UNICEF’s wereldwijde Better Business for Children programma. Hierin werkt UNICEF samen met bedrijven, overheid, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat de Childrens rights and business principles in sectoren gerespecteerd worden.

Ook jij kunt iets doen om bij te dragen aan de uitbanning van kinderarbeid. Kijk waar je kleding wordt geproduceerd en ga na wat de situatie voor kinderen is in dat specifieke land. Of vraag het bedrijf waar je je kleding koopt wat zij doen om ervoor te zorgen dat kinderarbeid van grondstof tot eindproduct is uitgebannen.

Gerelateerd aan dit onderwerp