Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Guus Meeuwis nieuwe ambassadeur UNICEF Nederland

28 juni 2018

Eén van de grootste artiesten van ons land verbindt zich als ambassadeur aan UNICEF Nederland! Guus Meeuwis gaat zich inzetten voor kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten. Afgelopen week reisde hij met ons naar Zuid-Afrika om te ervaren hoe het in dit land met kinderen gaat en wat UNICEF doet om hen te helpen.

Guus Meeuwis praat met kinderen die ontbijten in het Safe Park in Soweto.

Guus Meeuwis praat met kinderen die ontbijten in het Safe Park in Soweto.

Guus Meeuwis praat met kinderen die ontbijten in het Safe Park in Soweto.

Zuid-Afrika is een land van extremen: mensen in diepe armoede leven naast bewoners van hoogontwikkelde luxe wijken. Van de 18,6 miljoen kinderen leven er 12,5 miljoen onder de armoedegrens. De babysterfte is in Zuid-Afrika hoog en elk jaar bevallen er vele tienermoeders. 'In het kinderziekenhuis dat ik bezocht hebben ze dankzij UNICEF de kindersterfte weten te halveren. Door op te leiden, door geduld, door goede mensen, informatie, door respect voor moeder en kind, door de juiste middelen', vertelt Guus na de reis, die hem diep raakte. 'De basis van het succes was even simpel als logisch: liefde. Liefde voor de baby’s en voor de moeders. Het zijn de mensen in het ziekenhuis, die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Het zijn voor mij helden.'

Veilig in een Safe Park

Een ander groot probleem voor kinderen in Zuid-Afrika is geweld en seksueel misbruik: één op de drie kinderen krijgt ermee te maken. Vaak gebeurt dat in hun eigen omgeving. Elke dag overlijden er in Zuid-Afrika drie kinderen door moord. Om het geweld en de armoede aan te pakken, heeft UNICEF Zuid-Afrika een uniek én effectief programma bedacht: ‘Isibindi', ook wel 'Safe Parks' genoemd, die op vierhonderd locaties te vinden zijn. Het zijn plekken waar jongeren veilig en in alle rust kunnen spelen, hun huiswerk kunnen maken, of sporten. Ze worden er tegelijkertijd gekoppeld aan maatschappelijk werkers, die hen helpen om de armoede- en geweldscyclus te doorbreken. Guus bezocht tijdens zijn reis een Safe Park in Soweto.

Guus zingt een van zijn hits met Zuid-Afrikaanse kinderen.

Guus zingt een van zijn hits met Zuid-Afrikaanse kinderen.

Guus zingt een van zijn hits met Zuid-Afrikaanse kinderen.

Guus en UNICEF  

Guus Meeuwis was al langer betrokken bij het werk van UNICEF. Afgelopen jaar kwam hij in actie voor Syrische kinderen op de vlucht. Bezoekers van zijn concerten konden een kerstmuts kopen, de opbrengst (12.000 euro) ging naar Syrische kinderen. Vanaf nu is hij echt ambassadeur. 'Ik heb UNICEF in mijn hart gegrifd. Het maakt me trots. Trots op UNICEF, trots om ambassadeur te zijn!'

Gerelateerd aan dit onderwerp