Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geweld in Jemen 'onmenselijk en onacceptabel'

15 juni 2018

De havenstad Hodeida, in Jemen, wordt getroffen door bommen en kogels. Honderdduizenden kinderen lopen direct gevaar. 

Het conflict in Jemen is de grootste crisis ter wereld. Miljoenen kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Het conflict in Jemen is de grootste crisis ter wereld. Miljoenen kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Het conflict in Jemen is de grootste crisis ter wereld. Miljoenen kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

In en rondom de stad Hodeida wonen 600.000 mensen waaronder 300.000 kinderen. Door het escalerende geweld zijn zij extreem kwetsbaar. Hodeida is niet alleen een van de dichtstbevolkte gebieden van het land, maar ook een belangrijke invoerhaven voor voedingsmiddelen, brandstof en hulpgoederen. Het geweld heeft een grote impact op de humanitaire toegang tot een groot deel van de bevolking van het land. Voedsel en basisbenodigdheden zijn hard nodig om een hongersnood en een herhaling van de cholera-epidemie te voorkomen.

Geert Cappelaere - UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

“Wat er gebeurt in Hodeida is niet alleen onmenselijk, het is compleet onacceptabel.”

Geert Cappelaere - UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

De slachtoffers zijn kinderen

Door het conflict is Jemen een hel geworden voor kinderen. In deze 'grotemensenoorlog' betalen kinderen de kosten, soms met hun leven. Sinds het begin van dit jaar zijn minstens 224 kinderen gedood en 333 kinderen gewond geraakt. Zij zijn nergens veilig. Bovendien hebben meer dan 11 miljoen meisjes en jongens humanitaire hulp nodig. 

Instortende water- en rioleringssystemen hebben 8,6 miljoen jongens en meisjes afgesneden van veilig water waardoor ziektes zich snel kunnen verspreiden. Meer dan de helft van de gezondheidsfaciliteiten in Jemen functioneert niet meer vanwege schade of een gebrek aan personeel. Artsen en verpleegkundigen hebben al meer dan 18 maanden geen salaris ontvangen. Veel kinderen worden niet meer gevaccineerd, waardoor zij het risico lopen besmet te raken met ziektes die voorkomen kunnen worden. 

Jemen kan zich geen nieuwe uitbraak van cholera veroorloven.

Een meisje wordt behandeld in een ziekenhuis in Hodeida. Ze raakte gewond toen ze met haar familie probeerde te vluchten voor het geweld.

Een meisje wordt behandeld in een ziekenhuis in Hodeida. Ze raakte gewond toen ze met haar familie probeerde te vluchten voor het geweld.

Een meisje wordt behandeld in een ziekenhuis in Hodeida. Ze raakte gewond toen ze met haar familie probeerde te vluchten voor het geweld.

Internationaal humanitair recht

Onder het internationaal humanitair recht zijn partijen in het conflict verplicht al het mogelijke te doen om burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat zij toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben om te overleven. Het is van cruciaal belang dat strijdende partijen én degenen die invloed op hen hebben ervoor zorgen dat burgers - kinderen en hun families -  de getroffen gebieden veilig kunnen verlaten als zij dat wensen.

In Jemen heerst al de ergste humanitaire crisis in de wereld. Het blokkeren van humanitaire hulp door escalerend geweld zal voor de bevolking een extreem, niet te rechtvaardigen gevaar vormen.

UNICEF biedt humanitaire hulp en bescherming aan kinderen en hun families in nood. Ook de komende uren, dagen, jaren willen en moeten we levensreddende hulp blijven leveren voor de meest kwetsbare kinderen in Jemen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in noodsituaties

Geef nu