Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ruim 68.000 handtekeningen aangeboden tegen uitzetting naar Afghanistan

3 juni 2018

Twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties, waaronder UNICEF, hebben op het Plein in Den Haag een petitie overhandigd aan Tweede Kamerleden. De boodschap: stuur mensen niet terug naar Afghanistan. 

Ook kinderen lopen de kans teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

Ook kinderen lopen de kans teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

Ook kinderen lopen de kans teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

Coalitie roept op

Ruim 68.000 mensen roepen samen met UNICEF en elf andere organisaties op Afghanen niet uit te zetten naar Afghanistan. Deze handtekeningen zijn overhandigd aan Tweede Kamerleden, in het bijzijn van uitgeprocedeerde Afghanen en andere bezorgde mensen

Volgens de Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. Hoewel het aantal burgerdoden in Afghanistan schrikbarend hoog is en aanslagen aan de orde van de dag zijn, blijft Nederland doorgaan met het uitzetten van Afghanen, onder wie ook gezinnen met kinderen. De coalitie, die naast UNICEF Nederland bestaat uit onder meer Amnesty International, VluchtenlingenWerk Nederland en Save the Children, roept op om meteen te stoppen met uitzetten naar Afghanistan.

Afname aantal schoolgaande kinderen in Afghanistan

Bijna de helft van de kinderen tussen 7 en 17 jaar in Afghanistan gaat niet naar school. Volgens het VN rapport  'Initiative on Out-of-school Children' kunnen 3,7 miljoen Afghaanse kinderen, onder wie 2,2 miljoen meisjes, niet naar school. Belangrijke oorzaak is dat de veiligheid en de sociaal-economische situatie van het land achteruit zijn gegaan sinds de NAVO-missie in 2014 is beindigd. De Taliban hebben bijna 15 procent van Afghanistan in handen en in 30 procent van het land wordt gevochten. Veel ouders durven hun kinderen niet naar school te sturen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp