Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een kindercrisis in de Kasaï

11 mei 2018

UNICEF heeft een rapport gepubliceerd over de impact van het conflict in de Kasaï-regio (Democratische Republiek Congo) op kinderen. Gruwelijk geweld dwong honderdduizenden mensen hun huizen en dorpen te verlaten. Volgens de Verenigde Naties hebben 3,8 miljoen mensen in de Kasaï dringend hulp nodig, waaronder 2,3 miljoen kinderen.

Kinderen in de drc

Marie, veilig in de armen van haar moeder, huivert bij elke aanraking. Ze ligt op een afdeling voor ondervoede kinderen in een ziekenhuis in Mbuji-Mayi, de hoofdstad van de provincie Kasaï-Oriental. Het meisje is bijna drie jaar oud, maar weegt weinig meer dan een baby. Haar moeder probeert haar therapeutische melk te geven. Dankzij deze speciale melk, met toegevoegde voedingsstoffen, kunnen ernstig ondervoede kinderen binnen tien dagen aansterken.

Aandacht en liefde

Een klein kind dat lijdt aan ernstige acute ondervoeding moet elke twee tot drie uur therapeutische voeding krijgen. Het herstel vereist aandacht en liefde; medische zorg moet kinderen behoeden voor bijkomende infecties die het verzwakte immuunsysteem aanvallen. Vaak zijn ondervoede kinderen te zwak om te eten, hoewel ze eigenlijk verhongeren. Hun eetlust moet met geduld worden opgebouwd.

Marie’s moeder vertelt dat haar dochter veel huilt en wakker wordt van de koorts. Het meisje is nu een aantal dagen behandeld en er is hoop op herstel. Maar Marie's conditie verslechtert in de dagen die volgen. Haar bloedarmoede verergert, en in haar verzwakte staat krijgt ze een luchtweginfectie. Haar interne organen falen, de een na de ander. Uiteindelijk bezwijkt Marie aan haar ziekte.

Voor de ontheemden die terugkeren naar de Kasaï-regio, is Marie's verhaal helaas maar al te bekend - het verhaal van een jong leven dat eindigt wanneer het nog maar net begonnen is.

Marie, in de armen van haar moeder, wordt behandeld in een ondervoedingskliniek.

Marie, in de armen van haar moeder, wordt behandeld in een ondervoedingskliniek.

Marie, in de armen van haar moeder, wordt behandeld in een ondervoedingskliniek.

400.000 kinderen ernstig ondervoed

Terwijl de verdreven bevolking langzaam terugkeert naar hun dorpen, blijven de humanitaire noden groot. Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar is ondervoed, waaronder 400.000 kinderen ernstig. Zonder therapeutische behandeling zullen zij sterven. Humanitaire hulp is daarom letterlijk levensreddend.

Voorbij de dreiging van ondervoeding worden de kinderen in de Kasaï-regio geconfronteerd met een gezondheidscrisis. Veel jonge kinderen misten routinevaccinaties door het geweld. Duizenden kinderen zijn nu vatbaar voor dodelijke kinderziektes.

Vorig jaar brak er mazelen uit; een ziekte die in Nederland nauwelijks meer voorkomt, maar in landen zoals de Democratische Republiek Congo dodelijk kan zijn. Om verspreiding tegen te gaan, steunt UNICEF een vaccinatiecampagne die meer dan twee miljoen kinderen heeft bereikt. Inmiddels is cholera opgedoken in vier van de vijf provincies in de regio. Behandelcentra werden opgezet en waterbronnen gezuiverd om verdere verspreiding te voorkomen.

Afgesneden

Zelfs voor mensen die door het conflict niet ontheemd zijn, maar beschut in hun eigen huizen en dorpen verblijven, is toegang tot gezondheidszorg een grote uitdaging. Sinds het begin van het conflict werden 224 gezondheidscentra geplunderd, verbrand of vernietigd. Honderdduizenden huishoudens zijn afgesneden van gezondheidsdiensten.

Samen met partners zorgt UNICEF ervoor dat moeders en kinderen toch toegang hebben tot medische zorg. Voorraden medicijnen en therapeutische voeding worden aangevuld, en klinieken worden voorzien van medische apparatuur. Daarnaast worden waterputten geslagen en toiletten gebouwd. De lokale bevolking krijgt voorlichting over ziektepreventie en hygiënepakketten. Met resultaat: meer dan 300.000 mensen hebben weer toegang tot water en sanitaire voorzieningen.

Dokter Elvis Badianga Kumbu werkt in het ziekenhuis van Mbuji-Mayi. Dagelijks behandelt hij ernstig ondervoede kinderen.

Dokter Elvis Badianga Kumbu werkt in het ziekenhuis van Mbuji-Mayi. Dagelijks behandelt hij ernstig ondervoede kinderen.

Dokter Elvis Badianga Kumbu werkt in het ziekenhuis van Mbuji-Mayi. Dagelijks behandelt hij ernstig ondervoede kinderen.

Veerkracht heeft z'n grenzen

De impact van de crisis op de levens en toekomst van de kinderen in de Kasaï is moeilijk voor te stellen. Mensen, vooral kinderen, zijn ongelooflijk veerkrachtig en in staat de meest verschrikkelijke ervaringen te boven te komen. Maar zelfs hun veerkracht heeft z'n grenzen, zeker als ze geen hulp krijgen.

UNICEF slaagt erin om hulp te leveren aan de meest afgelegen gebieden in de regio. We brengen noodpakketten naar mensen die maandenlang geen hulp hebben gekregen.

Niet veel hulporganisaties werkten in de Kasaï toen het geweld uitbrak. UNICEF was een van de weinige organisaties die er al voor het conflict aanwezig was. Ook na afloop van de crisis zullen we in de regio blijven werken om kwetsbare kinderen te bereiken met levensreddende hulp.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in de Kasaï-regio overleven

geef nu