Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

12.000 kindsoldaten bevrijd in de Centraal Afrikaanse Republiek

5 mei 2018

Op 5 mei 2015, terwijl heel Nederland Bevrijdingsdag vierde, kregen duizenden kindsoldaten in de Centraal Afrikaanse Republiek hun vrijheid terug. In theorie althans. Er werd deze dag een akkoord gesloten met de gewapende groepen: alle kinderen in hun rangen zouden worden vrijgelaten. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is deze theorie voor duizenden kinderen werkelijkheid geworden. Meer dan 12.000 kindsoldaten in de CAR zijn bevrijd dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij.

Een aantal vrijgelaten kindsoldaten tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Een aantal vrijgelaten kindsoldaten tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Een aantal vrijgelaten kindsoldaten tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ondanks de onveilige situatie in de CAR, heeft UNICEF de afgelopen drie jaar verschillende ontmoetingen weten te organiseren met leiders van gewapende groepen om bij hen te pleiten voor vrijlating van de kinderen. En met succes: in totaal zijn in drie jaar tijd meer dan 12.000 kindsoldaten vrijgelaten, waarvan 1.441 dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij. 

Vrijlating pas het begin

Omdat veel van de vrijgelaten jongens en meisjes verschrikkelijke dingen hebben gezien en meegemaakt, is ondersteuning na vrijlating essentieel. UNICEF heeft deze ondersteuning geboden door de vrijgelaten kinderen te voorzien van medische en psychosociale zorg. Ook zijn deze kinderen herenigd met hun familieleden of opgevangen in pleeggezinnen.

UNICEF heeft de pleeggezinnen extra kunnen ondersteunen door een aantal te voorzien van een financiële bijdrage voor het kopen van eten en kleding voor hun pleegkind. Daarnaast heeft UNICEF 41 pleeggezinnen spullen als dekens, matrassen en bestek gegeven.

Naast de vrijgelaten kindsoldaten kregen 14.547 kwetsbare kinderen (waarvan 6.959 meisjes) die een groot risico lopen op rekrutering, psychosociale zorg in veertien kindvriendelijke ruimtes.

Een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Terug naar school

Ook hebben de vrijgelaten kinderen de kans gekregen om terug te gaan naar school. Van de 1.441 bevrijde kinderen zijn 688 jongens en meisjes terug naar de basis- of middelbare school gegaan. UNICEF betaalde de schoolkosten en zorgde voor schooltassen met leermaterialen en uniformen. De overige 753 kinderen zijn gestart met een beroepsopleiding.

Het belang van steun

Met steun van de Nationale Postcode Loterij hebben UNICEF en partners bovenstaande resultaten kunnen behalen. Deze steun was daarom essentieel voor UNICEF om deze kinderen - die traumatische ervaringen hebben moeten doorstaan - goed en veilig op te kunnen vangen.  

Gerelateerd aan dit onderwerp