Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Woensdag 9 mei in Tijd voor Max: Iedere baby verdient een kans

3 mei 2018

Tijd voor MAX wijdt op woensdag 9 mei de hele uitzending aan het voorkomen van babysterfte.  

Waar je wieg staat, maakt een enorm verschil: geboren worden in Nepal is voor een baby ronduit gevaarlijk.

Waar je wieg staat, maakt een enorm verschil: geboren worden in Nepal is voor een baby ronduit gevaarlijk.

Waar je wieg staat, maakt een enorm verschil: geboren worden in Nepal is voor een baby ronduit gevaarlijk.

Hoewel het de laatste decennia is gelukt om het sterftecijfer bij kinderen tot vijf jaar meer dan te halveren, blijft het aantal pasgeboren kinderen dat overlijdt alarmerend hoog. Iedere dag overlijden 7.000 baby's voordat ze een maand oud zijn. In 80 procent van de gevallen gebeurt dit door oorzaken die zijn te voorkomen: vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties. Ook het gebrek aan goede hulp tijdens de bevalling is een oorzaak van de hoge babysterfte.

Spannende bevalling

Tijd voor Max wijdt op woensdag 9 mei de hele uitzending aan het voorkomen van babysterfte. Te gast zijn onder meer presentator en UNICEF-ambassadeur Klaas van Kruistum, zangeres Glennis Grace en verloskundige Janke de Vries. Janke is met UNICEF naar Nepal geweest, waar ze getuige was van een spannende bevalling. Dankzij door UNICEF getrainde verloskundigen en de juiste medische middelen kwam het kindje gezond ter wereld.

Verloskundige Janke de Vries ontmoette in Nepal zwangere vrouwen die met hulp van UNICEF veilig kunnen bevallen.

Verloskundige Janke de Vries ontmoette in Nepal zwangere vrouwen die met hulp van UNICEF veilig kunnen bevallen.

Verloskundige Janke de Vries ontmoette in Nepal zwangere vrouwen die met hulp van UNICEF veilig kunnen bevallen.

Blauw aangelopen

Dat een bevalling zonder goede begeleiding fataal kan aflopen, blijkt uit het verhaal van de 21-jarige Sarishma. Zij vertelt Janke hoe ze van haar zoontje beviel in een kliniek met nauwelijks apparatuur. Hij was blauw aangelopen en overleed uiteindelijk door verstikking. Sarishma gelooft dat haar baby het zou hebben gered, als ze in een beter ingericht ziekenhuis terecht had gekund. 

Kijk je ook?

Tijd voor Max
Woendag 9 mei
19:00 uur - NPO 1

De uitzending wordt herhaald op donderdag 10 mei om 12.10 uur (NPO 1), en is ook te zien via Uitzending Gemist.