Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Teken de petitie: stop uitzettingen naar Afghanistan

30 april 2018

Steeds vaker sturen Europese landen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers - waaronder kwetsbare kinderen - terug naar Afghanistan. De coalitie 'Stuur ze niet terug', waar UNICEF Nederland deel van uitmaakt, roept op om te stoppen met uitzetten van Afghanen naar hun thuisland omdat het op dit moment te gevaarlijk is.

Kosar is een van de kinderen die elk moment kunnen worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Kosar is een van de kinderen die elk moment kunnen worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Kosar is een van de kinderen die elk moment kunnen worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Stop met uitzetten

Teruggestuurde kinderen lopen het gevaar slachtoffer te worden van geweld, of zelfs foltering en marteling. Dit is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. UNICEF Nederland, Amnesty International, VluchtelingenWerk Nederland en zeven andere organisaties roepen overheden daarom op onmiddellijk te stoppen met uitzettingen naar Afghanistan, totdat het weer mogelijk is om mensen veilig en waardig terug te laten keren. Steun ons en teken de petitie. UPDATE: de deadline voor de petitie is verstreken. Op 30 mei 2018 zijn er 68.163 handtekening overhandigd.

Zorg om kinderen

"We maken ons grote zorgen om de kinderen die worden teruggestuurd. Kinderen in Afghanistan ondervinden dagelijks de gevolgen van grootschalig geweld", zegt Majorie Kaandorp, migratiedeskundige van UNICEF Nederland. "In de asielprocedure wordt te weinig rekening gehouden met de rechten en belangen van het kind. Er wordt weinig gebruik gemaakt van informatie over de specifieke situatie van kinderen in dat land, zoals in Child Notice Afghanistan. De Nederlandse overheid kijkt niet hoe het mensen vergaat na gedwongen terugkeer."

De VN-Veiligheidsraad betitelt Afghanistan als land in oorlog. Volgens de Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. In 2017 vielen er ruim tienduizend burgerslachtoffers. Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat 91 procent van 520 ondervraagde Afghaanse kinderen onder de vijftien jaar te maken kreeg met een vorm van geweld.

De Nederlandse overheid vindt dat Afghanen kunnen worden teruggestuurd, omdat het land veilig genoeg is. Het tegendeel is waar. Afghanistan is een land in oorlog, dus #stuurzenietterug.

UNICEF's Executive Director Henrietta H. Fore spreekt haar afschuw uit over recente aanslag in Kandahar, waarbij 11 kinderen omkwamen.

Afghanistan Statement by UNICEF ED Henrietta H. Fore.pdf

Gerelateerd aan dit onderwerp