Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018: acht winnaars en een nieuwe Koningin van de Jeugd

21 april 2018

Mag iemand zonder het te vragen een foto van jou op instagram plaatsen? Mogen kinderen zelf thuis de regels bepalen? En hebben kinderen en jongeren te weinig vrije tijd? Voor- en tegenstanders van deze stellingen gingen op 21 april met elkaar in discussie tijdens het zevende UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Deze editie leverde acht winnaars en een nieuwe Koningin van de Jeugd op!

Aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018 hebben 47 teams van middelbare scholen uit heel Nederland meegedaan.

Aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018 hebben 47 teams van middelbare scholen uit heel Nederland meegedaan.

Aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018 hebben 47 teams van middelbare scholen uit heel Nederland meegedaan.

47 teams met vmbo-, havo- en vwo-leerlingen debatteerden met elkaar in het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Dankzij hun deelname zijn ze goed op de hoogte van welke rechten zij en alle andere kinderen hebben. En dát is natuurlijk precies de bedoeling!

Lees meer over het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

Het Raayland College uit Venray had rood als teamkleur gekozen.

Het Raayland College uit Venray had rood als teamkleur gekozen.

Het Raayland College uit Venray had rood als teamkleur gekozen.

'Amy kreeg alle vrijheid'

Tijdens een debat over de stelling dat ‘kinderen 50 procent van de huisregels zelf moeten bepalen’, zei een van de tegenstanders: "Als een kind dat mag, dan gaat het misschien wel aan de drugs. Neem Amy Winehouse, die heeft tijdens haar opvoeding alle vrijheid gekregen. En we weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen." De voorstanders van de stelling waren niet onder de indruk. "Kinderen die mogen meedenken over de regels, hebben het gevoel dat ze ertoe doen," vonden zij.

Acht teams naar Kleine Prinsjesdag

Aan het einde van het toernooi werden de acht winnende teams bekendgemaakt. Zij mogen op Kleine Prinsjesdag (14 september) met Kamerleden debatteren in de Ridderzaal. Dit zijn ze:

  • Raayland College - Venray
  • Willem de Zwijger College (havo) - Papendrecht
  • Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand (vwo) - Hoofddorp
  • Calandlyceum - Amsterdam
  • Coornhert Gymnasium - Gouda
  • Stichting Werkplaats Kindergemeenschap - Bilthoven
  • Spinoza20First (havo) - Amsterdam
  • Revius Lyceum (vmbo) - Doorn

Bekijk hoe alle teams zijn geëindigd

De 'oude' en nieuwe Koningin van de Jeugd: Chris Heidstra (links) en Sann Leisink.

De 'oude' en nieuwe Koningin van de Jeugd: Chris Heidstra (links) en Sann Leisink.

De 'oude' en nieuwe Koningin van de Jeugd: Chris Heidstra (links) en Sann Leisink.

Chris is de nieuwe Koningin van de Jeugd

Tijdens het toernooi koos een jury ook een nieuwe Koningin van de Jeugd: de 14-jarige Chris Heidstra van het Willem de Zwijger College in Papendrecht. Zij volgt de 'oude' Koningin Sann Leisink op en heeft een speciale missie. Chris vindt het heel belangrijk dat de aarde een leefbare plek blijft voor de komende generaties en daarom wil ze problemen als klimaatverandering en milieuvervuiling tijdens haar regeerperiode veel aandacht geven. Dat zal ze vast ook doen op Kleine Prinsjesdag, want dan mag de Koningin van de Jeugd een zelfgeschreven troonrede houden in de Ridderzaal.

Kom maandag nog een keer op deze pagina kijken, want dan staan er nog meer foto's op!

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi is een initiatief van UNICEF en Stichting Nederlands Debat Instituut.

Gerelateerd aan dit onderwerp