Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zó spelen kinderen in oorlogsgebied

18 april 2018

Een veilige plek om te spelen, ook al woon je in een oorlogsgebied of vluchtelingenkamp: daar zorgt UNICEF voor. Omdat we weten hoe belangrijk het is dat een kind gewoon kind kan zijn, ondanks alles. Deze vier bijzondere speelplekken bewijzen dat.

Underground horses blog images horizontal

Syrië: spelen in een bunker

Kinderen zitten met een grote glimlach in het reuzenrad of spelen in een ballenbak. Zijn ze in een pretpark? Nee, ze spelen in een ondergrondse bunker, midden in oorlogsgebied: 'The Land of Childhood'. De bunker is gebouwd door een aantal jonge vrijwilligers. Zij wilden Syrische kinderen een veilige plek geven om te spelen en vrolijk te zijn. De ondergrondse speeltuin is het bewijs dat Syrische ouders en kinderen hun leven niet opgeven. Ze zijn vastbesloten te bouwen aan een toekomst. UNICEF helpt hen daarbij.

In Syrië kun je op veel plekken niet op straat spelen, daarom is 'The Land of Childhood' onder de grond aangelegd.

In Syrië kun je op veel plekken niet op straat spelen, daarom is 'The Land of Childhood' onder de grond aangelegd.

In Syrië kun je op veel plekken niet op straat spelen, daarom is 'The Land of Childhood' onder de grond aangelegd.

Bangladesh: spelen in overvolle opvangkampen

Ze waren getuige van extreem geweld, noodgedwongen verlieten ze hun thuisland en hun kindertijd is gestolen: dat is de realiteit voor vele honderdduizenden Rohingya-kinderen. UNICEF zorgt in de vluchtelingenkampen voor kindvriendelijke ruimtes, waar ze veilig kunnen spelen. Tientallen hebben we er al opgezet, maar nog lang niet alle kinderen zijn geholpen. Dus we gaan door!

Spelen tovert een lach op de gezichten van deze Rohingya-kinderen.

Spelen tovert een lach op de gezichten van deze Rohingya-kinderen.

Spelen tovert een lach op de gezichten van deze Rohingya-kinderen.

Tsjaadmeer: spelen in het stof

Ook al is het bloedheet en zit alles onder het stof: niets staat de kinderen in de regio rond het Tsjaadmeer in de weg om te spelen. Veel families in vluchtelingenkampen in dit gebied moesten hun huis achterlaten en waren getuige van afschuwelijk geweld. In de veilige 'School of Peace' van UNICEF en zijn partners kunnen honderden kinderen spelen en vrienden maken.

Deze kinderen spelen gewoon een potje voetbal, ook al is het bloedheet en zit alles onder het stof.

Deze kinderen spelen gewoon een potje voetbal, ook al is het bloedheet en zit alles onder het stof.

Deze kinderen spelen gewoon een potje voetbal, ook al is het bloedheet en zit alles onder het stof.

Irak: spelen op een veilige plek

Miljoenen Irakese kinderen gaan, door het aanhoudende geweld in het land, niet meer naar school. Dat betekent niet alleen dat ze geen onderwijs krijgen, maar óók dat ze nauwelijks meer spelen, geen vrienden maken en al die andere dingen moeten missen die horen bij 'naar school gaan'. In de vele vluchtelingenkampen in Irak zorgt UNICEF voor kindvriendelijke ruimtes. Daar kunnen kinderen spelen, nieuwe vrienden maken en hulp krijgen bij het verwerken van hun trauma’s.

Een tent met wat tafels, stoelen en speelmateriaal kan al genoeg zijn!

Een tent met wat tafels, stoelen en speelmateriaal kan al genoeg zijn!

Een tent met wat tafels, stoelen en speelmateriaal kan al genoeg zijn!

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in noodsituaties

Help nu