Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Overheid: kom belofte na om verhuizingen asielkinderen te stoppen

30 maart 2018

Verdrietig nieuws voor veel vluchtelingenkinderen in Nederland. Door een besluit van het COA moeten zij binnenkort weer afscheid nemen van hun vriendjes, leraren, vrijwilligers en hun omgeving.

Spelen in de tuin van een asielzoekerscentrum.

Spelen in de tuin van een asielzoekerscentrum.

Spelen in de tuin van een asielzoekerscentrum.

Vandaag werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opnieuw elf asielzoekerscentra (azc’s) wil sluiten. Alleen al vanuit de locatie in Goes zullen nu 63 asielzoekerskinderen moeten verhuizen. Het is onbegrijpelijk dat weer voorbijgegaan wordt aan de rechten van honderden kinderen, vindt de Werkgroep Kind in azc, waar UNICEF deel van uitmaakt. De Werkgroep roept staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid op om woord te houden en voor deze kinderen een duurzame oplossing te zoeken. Eerder had de staatssecretaris beloofd dat schoolgaande asielkinderen niet meer hoeven te verhuizen.

Helen Schuurmans, coördinator van de Werkgroep Kind in azc: 'Er moet direct opheldering komen van de staatssecretaris over hoe de verhuizing van de 63 kinderen in Goes, en van de vele kinderen uit de andere tien azc’s, in lijn is met het beleid om geen kinderen meer te verhuizen. Na het sluiten van het azc in de voormalige Bijlmerbajes eerder dit jaar en het verhuizen van die gezinnen naar opnieuw een tijdelijke locatie, blijken het loze woorden te zijn geweest. Dat is onverteerbaar. Er wordt met de kinderen, docenten en vrijwilligers gesold.'

Motie voor meer rust

De staatssecretaris nam eerder een motie van de ChristenUnie, nu één van de regeringspartijen, over. Gezinnen met kinderen die zijn begonnen met school, zouden niet meer hoeven te verhuizen. Dit was goed nieuws voor deze toch al kwetsbare kinderen.

Toen zei Joël Voordewind van de ChristenUnie: 'Ik ben blij dat de staatssecretaris eindelijk bereid is om de verhuizingen te stoppen wanneer kinderen naar school gaan. Ik hoop dat dit de asielkinderen eindelijk rust geeft, zodat zij vrienden kunnen maken en zich veilig kunnen voelen.' De motie van de ChristenUnie werd ook onderschreven door GroenLinks, de SP en D66. Nu blijkt dat er in de praktijk helemaal niets is veranderd. De verhuizingen van schoolgaande kinderen gaan door.

Lege gang van een azc.

Lege gang van een azc.

Lege gang van een azc.

'Kinderen zijn geen postpakketjes'

De Werkgroep Kind in azc deed eerder onderzoek naar de verhuizingen. Nederlandse kinderen verhuizen gemiddeld één keer in de tien jaar. Kinderen in asielzoekerscentra verhuizen gemiddeld één keer per jaar. Dit is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling. De opgebouwde band met docenten en hulpverleners gaat verloren. 'In feite start voor de betrokken mensen nu een soort rouwproces,' zegt Ad Vis van scholengroep Albero in de krant PZC.

Een woordvoerder van het COA laat in de krant weten dat nog niet bekend is waar de gezinnen uit het Goese asielzoekerscentrum heen gaan. Schuurmans: 'Dit klinkt als een ondoordacht plan. De kinderen krijgen dit slechte nieuws te verwerken zonder dat duidelijk is waar zij nu weer naartoe worden verhuisd. Kinderen zijn geen postpakketjes. De regering leek dit te beseffen. Het is de hoogste tijd dat eerdere beloftes worden nagekomen.'

Meer weten? Lees het onderzoek naar de schadelijke effecten van de verhuizingen.

Gerelateerd aan dit onderwerp