Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nederlandse UNICEF-veldwerker: 'Het geweld in Noordoost-Nigeria gaat onverminderd door'

23 maart 2018

De Nederlandse Esther van der Woerdt werkte de afgelopen drie maanden als noodhulpcoördinator in het noordoosten van Nigeria. In deze gevaarlijke regio is de situatie nog altijd schrijnend: 'De gezondheidszorg is grotendeels verwoest en honderdduizenden kinderen zijn ondervoed.'

Esther van der Woerdt in Nigeria.

Esther van der Woerdt in Nigeria.

Esther van der Woerdt in Nigeria.

Net terug uit Nigeria vertelt Esther van der Woerdt op het UNICEF-kantoor in Den Haag over haar ervaringen in het West-Afrikaanse land. Esther werkte de afgelopen maanden in de vluchtelingenkampen in en rondom Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. Het noordoosten van Nigeria wordt sinds 2013 getroffen door het geweld van Boko Haram. De aanvallen richten zich onder andere op dorpjes en scholen, waarbij veel slachtoffers vallen. 'Het geweld gaat onverminderd door. We zien daarnaast dat Boko Haram steeds vaker kinderen inzet om bomaanslagen te plegen', zegt Van der Woerdt.

Ontvoeringen

Ook voor hulpverleners is de situatie gevaarlijk. Er vinden in de deelstaat Borno veel ontvoeringen plaats. Van der Woerdt: 'Sommige gebieden buiten de stad zijn te gevaarlijk om doorheen te rijden. Om toch mensen in de afgelegen gebieden te kunnen helpen, worden we per helikopter vervoerd. In de stad zelf geldt een avondklok. Na tien uur ’s avonds mag niemand meer naar buiten. Alle straten zijn dan uitgestorven.'

Moeders met hun ondervoede kinderen wachten op een medisch onderzoek in de Dalaram Clinic in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

Moeders met hun ondervoede kinderen wachten op een medisch onderzoek in de Dalaram Clinic in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

Moeders met hun ondervoede kinderen wachten op een medisch onderzoek in de Dalaram Clinic in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

440.000 ernstig ondervoede kinderen

Veel mensen vluchten weg uit de gebieden die door Boko Haram worden gecontroleerd naar steden zoals Maiduguri. Die steden worden beschermd door militairen van de regering. Maiduguri barst uit zijn voegen door de grote stroom aan vluchtelingen. 'Ongeveer 1,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Het overgrote deel van hen is boer. Doordat ze gedwongen hun land moesten achterlaten, zijn ze hun inkomstenbron kwijt. Nu zijn ze afhankelijk van humanitaire hulp. Er zijn op dit moment 440.000 ernstig ondervoede kinderen in de regio. Daarnaast hebben anderhalf miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater', aldus de noodhulpcoördinator.

160 leerlingen in een klas

Het gewelddadige conflict zorgt er ook voor dat meer dan een miljoen kinderen niet naar school kunnen. 'Voordat het geweld uitbrak, was het onderwijssysteem al zwak', zegt Van der Woerdt. 'Dat is nu alleen maar erger geworden. Driekwart van de scholen heeft geen meubilair en klassen zijn vaak overvol. Soms heeft een leraar meer dan 160 leerlingen in zijn klas. Bovendien blijven scholen een doelwit van aanvallen van Boko Haram. Hierdoor durven ouders hun kinderen niet naar school te sturen.'

UNICEF wil dit jaar 8,5 miljoen mensen helpen. Deze levensreddende noodhulp bestaat uit voeding voor ondervoede kinderen, gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen en kinderbescherming. We voorzien scholen van lesmaterialen en trainen onderwijzers, zodat kinderen (weer) naar school kunnen gaan.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in Nigeria

geef nu