Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘Doorgaan met je leven, na elke tegenslag’

21 maart 2018

Wat doe je als het weinige dat je hebt als vluchteling, wordt vernietigd door een storm? Dan bouw je alles gewoon weer op… UNICEF-collega Gerrit van den Berg bezocht in Jordanië de Syrische families die eind januari getroffen werden door een winterstorm. ‘De veerkracht van mensen is indrukwekkend.’

Jasmine (8) is blij met het nieuwe onderkomen van haar familie. 'Hier heeft het tenminste nog niet zo gestormd...'

Jasmine (8) is blij met het nieuwe onderkomen van haar familie. 'Hier heeft het tenminste nog niet zo gestormd...'

Jasmine (8) is blij met het nieuwe onderkomen van haar familie. 'Hier heeft het tenminste nog niet zo gestormd...'

Slecht weer in Jordanië: UNICEF deelt extra winterhulp uit: zo luidde het nieuwsbericht dat UNICEF eind januari publiceerde. Tientallen gevluchte Syrische gezinnen werden ’s nachts in hun tenten op het platteland van Jordanië, verrast door een vernietigende winterstorm. Jasmine (8) was er ook bij: ‘Het was heel eng. De hele dag waaide het al, maar ’s nachts ging het ineens veel harder tekeer. Onze tent waaide helemaal kapot. Ik moest huilen en riep om mijn moeder.’

Alles weer opgebouwd

Ook UNICEF-medewerker Gerrit van den Berg herinnert zich de berichten goed. ‘Het raakte me enorm. Ik zag kinderen die alles kwijt waren. Hoe zou het nu met ze zijn?’ Gerrit werkt tijdelijk in Jordanië en kon de getroffen families afgelopen week opzoeken. Ze hebben inmiddels weer een kleine nederzetting opgebouwd. Mede dankzij de hulp van UNICEF: tijdens stormnacht zorgde UNICEF al voor dekens en eten, en in de dagen daarna ook voor kleding, tentzeilen en allerlei andere levensbehoeften. Jasmine laat in het nieuwe onderkomen van haar familie vol trots de kleren zien die ze toen heeft gekregen van UNICEF. ‘Kijk, een warme jas, die heb ik heel veel gedragen. En stevige schoenen. Nu het lente is, heb ik mijn jas bijna niet meer nodig. Maar ik slaap nog altijd onder de deken die we die nacht kregen.’

Een Syrisch meisje past de kleding en schoenen die ze van UNICEF heeft gekregen.

Jasmine laat vol trots de kleren zien die ze van UNICEF heeft gekregen.

Jasmine laat vol trots de kleren zien die ze van UNICEF heeft gekregen.

Na zeven jaar oorlog nog steeds ontheemd

Gerrit vertelt dat heel veel Syrische families alweer jaren in Jordanië wonen. Op veilige afstand van het oorlogsgeweld, maar perspectief is er nauwelijks. Gerrit: ‘Ze bouwen tentenkampjes tussen de akkers en fruitvelden, en proberen te werken voor de lokale boeren. Soms is er elektriciteit en water, soms moeten ze daarvoor een heel eind lopen. Het leven is zwaar. Toch ben ik enorm onder de indruk van de veerkracht van deze mensen. Ze bouwen hun bestaan gewoon weer op, na elke tegenslag.’ Jasmine besluit: ‘Het is hier beter dan op de andere plek. We hebben hier gelukkig nog geen storm gehad.’

Onder de armoedegrens

De situatie van de gezinnen in dit verhaal staat niet op zichzelf. Uit onderzoek van UNICEF in Jordanië bleek dat:

  • 85% van de Syrische vluchtelingengezinnen die buiten de officiële kampen wonen, onder de armoedegrens leeft
  • 40% van deze mensen te weinig voedsel of onvoldoende voedzaam te eten heeft
  • 45% van de kinderen onder de 5 jaar meer medische zorg nodig heeft

UNICEF werkt dagelijks om kinderen te beschermen tegen de ernstige gevolgen van de schrijnende armoede waarin ze leven sinds hun vlucht uit Syrië.

Gerelateerd aan dit onderwerp