Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oost-Ghouta bereikt door hulpkonvooien

9 maart 2018

De afgelopen week hebben UNICEF en andere hulporganisaties families in Oost-Ghouta kunnen bereiken met humanitaire hulp. Er werd voedsel, waaronder therapeutische voeding, naar het belegerde gebied gebracht.

Een konvooi van UNICEF, andere VN-organisaties en het Rode Kruis bracht op maandag 5 maart noodhulpgoederen naar de bevolking van Oost-Ghouta. Ongehinderde humanitaire toegang blijft nodig om de getroffen bevolking te kunnen bereiken met levensreddende hulp.

Een konvooi van UNICEF, andere VN-organisaties en het Rode Kruis bracht op maandag 5 maart noodhulpgoederen naar de bevolking van Oost-Ghouta. Ongehinderde humanitaire toegang blijft nodig om de getroffen bevolking te kunnen bereiken met levensreddende hulp.

Een konvooi van UNICEF, andere VN-organisaties en het Rode Kruis bracht op maandag 5 maart noodhulpgoederen naar de bevolking van Oost-Ghouta. Ongehinderde humanitaire toegang blijft nodig om de getroffen bevolking te kunnen bereiken met levensreddende hulp.

9 maart 2018

Vandaag leverde een hulpkonvooi de resterende hulpgoederen af in Oost-Ghouta, die tijdens het eerste konvooi niet afgeleverd konden worden door de oplaaiende gevechten. Het gaat daarbij vooral om voedsel van partnerorganisatie WFP. Een dag eerder bleek het konvooi door aanhoudend geweld nog niet te kunnen rijden.

De voortgaande gevechten maken het zeer moeilijk om met hulp het gebied binnen te gaan. UNICEF en partners staan klaar om opnieuw hulp te brengen naar kinderen onder vuur, maar het is cruciaal dat het staakt-het-vuren ingaat om hulp mogelijk te maken. 

6 maart 2018

De collega's die gisteren Oost-Ghouta binnengingen waren overweldigd door de vreselijke situatie. 'De zorg van mensen over hun kinderen was voelbaar', vertelde een van hen. UNICEF-medewerkers hoorden verhalen van families die de afgelopen vier weken vrijwel onafgebroken ondergronds moesten leven. Sommige kelders herbergen tweehonderd mensen.

UNICEF ontmoette ook een 8-jarige jongen die vertelde dat het enige eten dat hij die dag binnenkreeg een bord tarwe was, gekookt met water en suiker. De dag ervoor had hij een kom rijst.  

Ondanks de vreselijke situatie waren collega's onder de indruk van de kracht van de mensen in het gebied. Ze hoorden zelfs hoe sommige gemeenschappen nog iets van onderwijs voor hun kinderen proberen te organiseren. 'Ze zetten schoolborden neer in kelders en gebruiken het zelfstudiemateriaal van UNICEF dat nog voorhanden was', vertelde een UNICEF-medewerker die terugkwam uit het gebied.

Tot grote frustratie van de hulpverleners gingen de bombardementen in het gebied door tijdens het uitladen van het konvooi. Nadat het konvooi bijna negen uur in Oost-Ghouta was, werd besloten om uit veiligheidsoverwegingen eerder terug te gaan en helaas was op dat moment nog niet alle hulp afgeleverd.

Kinderen bekijken de aankomst van het eerste hulpkonvooi in Oost-Ghouta.

Het eerste hulpkonvooi rijdt Oost-Ghouta binnen.

Het eerste hulpkonvooi rijdt Oost-Ghouta binnen.

5 maart 2018

Vandaag heeft een noodhulpkonvooi de belegerde bevolking van de Syrische voorstad Oost-Ghouta bereikt. 'Dit is een geweldig moment, maar het zou tragisch zijn als het hierbij blijft,' zegt Laura Westendorp van UNICEF Nederland. 'We hebben vanaf nu ongehinderde toegang nodig, want de nood is erg hoog.'

Het konvooi dat UNICEF samen met andere VN-organisaties en het Rode Kruis uitvoerde, bracht voedsel voor 27.500 mensen, medische voorraden en speciale voeding voor ondervoede kinderen. 'In Oost-Ghouta is 1 op de 8 kinderen levensbedreigend ondervoed. UNICEF verstrekt daarom speciale voeding, zodat ze aan kunnen sterken,' vertelt Westendorp. 'Het is cruciaal dat we de komende tijd alle kinderen bereiken.' Doordat het geweld weer oplaaide kon het konvooi helaas niet alle goederen afleveren. De spullen van UNICEF waren al uitgeladen, maar een deel van de voedselvoorraad van andere organisaties kon niet meer worden afgeleverd.

In Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus, wonen bijna 400.000 mensen die lijden onder de belegering. Er vallen dagelijks doden en gewonden door het geweld. Gezinnen en kinderen leven in kelders, omdat het te gevaarlijk is de straat op te gaan. Naast het geweld is ook het gebrek aan basisvoorzieningen levensbedreigend. Voedsel is schaars en de prijs van het weinige beschikbare brood is geëxplodeerd. Uit berichten blijkt dat een aantal bakkerijen door het geweld is gesloten.

  Een vrachtwagens met UNICEF-hulpgoederen wordt gelost.

  Een vrachtwagens met UNICEF-hulpgoederen wordt gelost.

  Een vrachtwagens met UNICEF-hulpgoederen wordt gelost.

  Nieuw konvooi?

  Na het konvooi van vandaag is het belangrijk dat opnieuw hulp het gebied binnen kan en dat er ook meer mogelijkheden komen om elders in Syrië moeilijk bereikbare gezinnen te bereiken. Westendorp: 'Voor Oost-Ghouta staat het volgende konvooi gepland op donderdag 8 maart, zodat we deze week aan 70.000 mensen hulp kunnen geven. Een deel van de medische hulpgoederen werd nu door de strijdende partijen geweigerd, maar onze oproep is om die donderdag wel ongehinderd toe te laten.'

  Het toelaten van deze noodhulp is op dit moment een eerste zorg. Niet alleen in Oost-Ghouta, maar ook in andere moeilijk bereikbare gebieden zoals Idlib, waar nu zwaar gevochten wordt. 'Maar wat echt perspectief biedt, is als de al zeven jaar durende oorlog tegen kinderen eindelijk stopt. Laat de strijdende partijen en iedereen met invloed op hen daar werk van maken,' zegt Westendorp. 'Dat is de oproep van UNICEF: bied hoop aan de kinderen van Syrië.'

  Onthutsende cijfers

  • Kinderen die noodhulp nodig hebben in Syrie: 5,3 miljoen
  • Kinderen die leven onder beleg in Oost-Ghouta: ongeveer 170.000 
  • Kinderen in moeilijk bereikbare gebieden: ongeveer 1,2 miljoen
  • Kinderen die binnen Syrië ontheemd zijn: 2,8 miljoen

  De situatie in Oost-Ghouta

  • Dagelijks geweld met doden en gewonden tot gevolg. De cijfers kunnen we niet onafhankelijk bevestigen, maar lopen op tot vele honderden.
  • Aanvallen op ziekenhuizen en medische posten.
  • Groot gebrek aan voedsel. Bakkerijen zijn zwaar beschadigd door het geweld. Brood is 25 keer duurder geworden
  • 1 op de 8 kinderen in Oost-Ghouta is levensbedreigend ondervoed, het hoogste aantal in Syrië sinds het begin van het conflict.

  Gerelateerd aan dit onderwerp