Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Caribische professionals bijeen voor een unieke Spring School over kinderrechten

8 maart 2018

Speciaal voor professionals uit de Caribische regio organiseerden de Universiteit Leiden, de Universiteit van Curaçao en UNICEF Nederland voor het eerst een Spring School kinderrechten. Ruim dertig professionals van verschillende Caribische eilanden namen deel aan deze training.

Meer dan dertig professionals uit de Caribische regio namen deel aan de Spring School, een initatief van Universiteit Leiden, Universiteit van Curaçao en UNICEF Nederland. 

Meer dan dertig professionals uit de Caribische regio namen deel aan de Spring School, een initatief van Universiteit Leiden, Universiteit van Curaçao en UNICEF Nederland. 

Meer dan dertig professionals uit de Caribische regio namen deel aan de Spring School, een initatief van Universiteit Leiden, Universiteit van Curaçao en UNICEF Nederland. 

Onder leiding van professor Ton Liefaard, hoofd van de UNICEF Leerstoel Kinderrechten van de Universiteit Leiden en Dr. Moises Da Costa van de Universiteit van Curaçao kwamen professionals van verschillende achtergronden bijeen om hun kennis over kinderrechten in de Caribische regio te verdiepen. Zowel academici als experts gaven workshops over onderwerpen als jeugdhulp, jeugdstrafrecht, geweld tegen kinderen, kinderhandel en migratie.  

Kinderrechten in de praktijk

De cursus stond uitgebreid stil bij de ervaringen in de praktijk. Zo vertelde Richelda Rodriguez-Emmanuel, directeur van de Voogdijraad op Sint Maarten, over de huidige uitdagingen rondom kinderbescherming in de nasleep van orkaan Irma. Anna Kroon, programmamanager kinderbescherming en jeugdparticipatie bij UNICEF en Clive Murray van de Caribbean Disaster Management Emergency Agency deelden met de aanwezigen informatie over de kinderrechtensituatie en de rol van UNICEF in de Caribische regio. Hierbij benadrukten zij hoe belangrijk het is dat de lokale gemeenschap wordt gemobiliseerd om de kinderrechtensituatie te verbeteren.  

Meer kennis voor de toekomst

Tijdens de workshops deelden de professionals hun ervaringen, kennis en best practices. Deze Spring School vergroot de kennis van professionals, zodat zij beter leren omgaan met de kansen en uitdagingen rondom kinderrechten in hun vakgebied. Op de lange termijn vergroot dit de de kansen van kinderen in de Caribische regio.

Kinderrechten op de Nederlandse Cariben

UNICEF Nederland werkt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Lichaam en lokale organisaties om de kansen voor de kinderen op de Nederlandse Cariben te vergroten. 

UNICEF Nederland werkt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Lichaam en lokale organisaties om de kansen voor de kinderen op de Nederlandse Cariben te vergroten. 

Wat doet UNICEF Nederland op de Nederlandse Cariben?

Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, de 'bijzondere gemeenten' van Nederland, werken we samen met lokale partnerorganisaties om de kansen voor kinderen in Caribisch Nederland verder te vergroten. Zo geeft UNICEF Nederland samen met partnerorganisaties trainingen over kinderrechten aan leerkrachten en andere professionals. UNICEF Nederland werkt samen met de Missing Chapter Foundation in de Raad van Kinderen, een project dat kinderen een stem geeft in besluiten die hen aangaan.

Zowel de bijzondere gemeenten als de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten werken samen met UNICEF Nederland aan de realisatie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Ook is UNICEF Nederland betrokken bij de wederopbouw van Sint Maarten na orkaan Irma. 

Gerelateerd aan dit onderwerp