Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

25 miljoen kindhuwelijken voorkomen in 10 jaar

8 maart 2018

'Mijn stiefmoeder wilde mij uithuwelijken toen ik 13 was. Toen ik weigerde, heeft ze me in de steek gelaten', zegt Florence (14) uit Congo. Het aantal meisjes dat voor hun 18e verjaardag trouwen, is in tien jaar met 15 procent gedaald. Reden voor optimisme op Internationale Vrouwendag.

Florence (14) uit DR Congo weigerde om te trouwen. Zij wil haar school afmaken en droomt ervan zakenvrouw te worden.

Florence (14) uit DR Congo weigerde om te trouwen. Zij wil haar school afmaken en droomt ervan zakenvrouw te worden.

Florence (14) uit DR Congo weigerde om te trouwen. Zij wil haar school afmaken en droomt ervan zakenvrouw te worden.

Florence zit op de middelbare school in Kaluma, in de Democratische Republiek Congo en weet wat ze wil. 'Ik wil mijn school afmaken, studeren en uiteindelijk zakenvrouw worden', zegt het meisje gedreven. 'Mijn stiefmoeder wilde mij uithuwelijken toen ik dertien was, maar dat wilde ik niet, ik ben maar een kind en wil leren. Toen ik weigerde heeft ze me in de steek gelaten, ze liet me achter op de markt. Ik ben niet meer teruggegaan en dat was een goed besluit.'

Sterke daling kindhuwelijken in Zuid-Azië

Wereldwijd zijn het afgelopen decennium 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. Trouwde eerst nog 1 op de 4 meisjes voor haar achttiende verjaardag, nu is dat 1 op de 5 meisjes. Zuid-Azië laat de grootse daling zien: van 50 naar 30 procent in de afgelopen tien jaar. Die vooruitgang is duidelijk te zien in India. Dankzij goede voorlichting leren steeds meer mensen dat het schadelijk is voor meisjes om vroeg te trouwen, dat kindhuwelijken illegaal zijn én groeit tegelijkertijd het aantal meisjes dat naar school gaat.

Dankzij speciaal vervoer kunnen deze meisjes in Berhadad (India) veilig naar school.

Dankzij speciaal vervoer kunnen deze meisjes in Berhadad (India) veilig naar school.

Dankzij speciaal vervoer kunnen deze meisjes in Berhadad (India) veilig naar school.

Veilig naar school

Dankzij speciaal vervoer, kunnen deze meiden op een veilige manier naar hun school in Berhadad, India. 'We liepen eerst in groepjes naar school, omdat we onderweg vaak werden lastiggevallen door jongens en mannen', zegt de 17-jarige Mamta. Dit zorgde ervoor dat meisjes sneller stopten met school en dat zij vroegtijdig werden uitgehuwelijkt. Het schoolvervoer voor meisjes maakt onderdeel uit van een (voorlichtings)programma waarin UNICEF samenwerkt met lokale partners om in 65 dorpen kindhuwelijken uit te bannen. In het Giridih-district trouwt nu nog 6 op de 10 meisjes voor haar achttiende.

Strijd nog niet gestreden

'De daling in het aantal kindhuwelijken kan ik alleen maar toejuichen. Maar 1 op de 3 kindhuwelijken die momenteel wereldwijd worden afgesloten, betreft meisjes in sub-Sahara Afrika', zegt UNICEF’s Anju Malhotra. 'De strijd is dus nog lang niet gestreden.'

Gerelateerd aan dit onderwerp