Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wederopbouw Sint Maarten in volle gang

6 maart 2018

Zes maanden nadat orkaan Irma met een vernietigende kracht over Sint Maarten raasde, is de wederopbouw in volle gang. UNICEF werkt aan onderwijs, kinderbescherming en psychosociale hulp voor de kinderen op het eiland.

Kinderen op sint maarten

Orkaan Irma was zo hevig dat 90 procent van de bebouwing, waaronder ook scholen en kinderdagverblijven, beschadigd of weggevaagd is. Om dit in de toekomst te voorkomen, werkt een UNICEF-architect samen met de overheid van Sint Maarten aan rampbestendige en kindvriendelijke (scholen)bouw, veilige speelplekken en sportvoorzieningen voor kinderen.

Voorbereid op natuurrampen

Ook zorgen we er samen met de overheid van Sint Maarten voor dat scholen voortaan goed voorbereid zijn op mogelijke nieuwe natuurrampen. De scholen zelf werken hier ook aan mee, net als andere partners, zoals het ministerie van Onderwijs en het Rode Kruis. Het Rode Kruis leert bijvoorbeeld kinderen en leerkrachten over ontruimingsoefeningen en eerstehulpcursussen.

Kinderen leren levensvaardigheden via sport, een project van UNICEF en de KNVB.

Kinderen leren levensvaardigheden via sport, een project van UNICEF en de KNVB, met steun uit het Wederopbouwfonds van het Ministerie van BZK.

Kinderen leren levensvaardigheden via sport, een project van UNICEF en de KNVB, met steun uit het Wederopbouwfonds van het Ministerie van BZK.

Nare ervaringen verwerken via sport en film

In januari zijn we een speciaal sportprogramma gestart met de KNVB voor kinderen en jongeren van het eiland. Voor dit life-skills-programma worden 25 lokale WorldCoaches opgeleid. We hebben voor sport gekozen omdat het een effectieve manier is om nare ervaringen te verwerken. Naast bewegen, leren de kinderen en jongeren bijvoorbeeld over omgaan met alcohol, voor jezelf opkomen, omgaan met verlies en andere emoties die vaak optreden na een heftige ramp.

Creatieve expressie kan ook bijdragen aan het verwerken en begrijpen van nare ervaringen. Een van de methoden die UNICEF daarvoor inzet, is kinderen zelf films laten maken over onderwerpen die hen raken. Tegelijkertijd leren zij van UNICEF over kinderrechten. Op Sint Eustatius – ook getroffen door orkaan Irma, maar gelukkig in mindere mate dan Sint Maarten – en nu op Sint Maarten zijn kinderen en jongeren onder professionele begeleiding aan de slag gegaan om zelf een film te produceren.

Leerkrachten trainen

Met een bijdrage van het Rode Kruis en de Nederlandse overheid gaan we in de loop van maart onder meer 120 professionals die met kinderen werken, trainen in de Return to Happiness-methode voor psychosociale hulp. Onder andere leerkrachten kunnen hierdoor kinderen beter helpen in de moeilijke omstandigheden na Irma en ook kinderen begeleiden na een mogelijke ramp in de toekomst.

De komende maanden blijven we ons volop inzetten voor de kinderen van Sint Maarten om een blijvende verbetering te realiseren, in samenwerking met onze partners ter plekke.

Deze projecten worden mede gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deze projecten worden mede gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor de early recovery fase is in totaal 7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle deelnemende projecten die direct effect hebben voor de bevolking op Sint-Maarten. 

Deze projecten worden mede gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor de early recovery fase is in totaal 7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle deelnemende projecten die direct effect hebben voor de bevolking op Sint-Maarten. 

Gerelateerd aan dit onderwerp