Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geef meisjes een STEM*

28 februari 2018

In veel landen, waaronder Nederland, bestaat een tekort aan technisch geschoolde mensen. Tegelijkertijd neemt door digitalisering en automatisering het aantal banen waarbij technische vaardigheden nodig zijn alleen maar toe.

22

Zoals zo vaak, begint het allemaal op school. Hoewel meisjes en jongens over het algemeen even hoog scoren op exacte vakken als natuurkunde en wiskunde, is het aantal meisjes op bèta opleidingen lager. Dit terwijl zowel jongens als meisjes dus hard nodig zullen zijn om de technische functies op de arbeidsmarkt te bekleden.

Landen waar toegang tot onderwijs minder vanzelfsprekend is, zeker voor meisjes, herkennen dezelfde problematiek. In delen van Zuid-Afrika is de ongelijkheid tussen jongens en meisjes groot. Meisjes volgen minder technische vakken en later zijn er nauwelijks meisjes en vrouwen met een technisch beroep. Deze ongelijkheid heeft nog een veel groter effect op de meisjes dan enkel op hun schoolleven; hun veiligheid, en kennis over de gezondheid, denk aan hiv of tienerzwangerschappen, hebben hier ook onder te lijden.

Daarom ondersteunt UNICEF al jarenlang het Techno Girl programma in Zuid-Afrika. Techno Girl is een samenwerking tussen het Zuid-Afrikaanse ministerie van Onderwijs, bedrijven en UNICEF. Meisjes tussen de 15 en 18 jaar uit achterstandsgebieden kunnen binnen het Techno Girl programma naar school om hun technische vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast kunnen zij praktische ervaring opdoen bij bedrijven die actief zijn op het gebied van technologie en bètawetenschappen.

Naast technische vaardigheden die de meisjes klaarstomen voor verdere opleiding en een baan, geeft de praktische stage ook belangrijke basisvaardigheden en levenslessen mee. Kort gezegd heeft het Techno Girl programma dan ook drie belangrijke doelen:

  1. Betere toegang tot voortgezet onderwijs;

  2. Creëren van betere kansen op de arbeidsmarkt;

  3. Informatievoorziening en aanleren van vaardigheden zodat meisjes zichzelf kunnen beschermen tegen hiv-infectie, tienerzwangerschappen, misbruik en geweld.

Techno Girl stage in Breda

In Nederland werken UNICEF en CM.com samen om de Techno Girls in Zuid-Afrika te ondersteunen.

CM.com is een Nederlands technologiebedrijf en pionier in mobiele communicatie, betalingen, en identificatie. Het bedrijf zorgt onder meer voor de SMS diensten die we kennen van bijvoorbeeld de digi-D inlogcodes, het stemmen bij het Eurovisiesongfestival, én van het doneren via SMS aan goede doelen, waaronder UNICEF. CM weet dus als geen ander wat er allemaal komt kijken bij technologische innovatie en welke vaardigheden hiervoor vereist zijn.

Binnen de samenwerking tussen UNICEF Nederland en CM.com komen in 2018 twee Techno Girls uit Zuid-Afrika drie maanden stage lopen op het CM hoofdkantoor in Breda. Deze studentes zijn al wat ouder en willen graag de arbeidsmarkt betreden. De Europese stage bij CM geeft ze een leerrijke ervaring en draagt eraan bij dat ze, eenmaal terug in Zuid-Afrika, hun kans op een baan vergroten.

Daarnaast biedt CM ook alle gebruikers van hun McMoney app wereldwijd de mogelijkheid om te doneren aan het Techno Girl programma. Gebruikers van deze app testen sms routes voor CM en krijgen in ruil daarvoor een tegoed. Dit tegoed kan dus in een paar klikken gedoneerd worden aan het Techno Girl programma. Zo dragen UNICEF, CM en hun gebruikers gezamenlijk bij aan een toekomstperspectief voor meisjes in Zuid-Afrika.

*Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM, bètawetenschappen)

Gerelateerd aan dit onderwerp