Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Honderden kindsoldaten vrij in Zuid-Soedan

26 februari 2018

Meer dan 300 kinderen, van wie 87 meisjes, zijn deze maand vrijgelaten door gewapende groeperingen in Zuid-Soedan. In totaal krijgen zo’n 700 kindsoldaten hun vrijheid terug de komende weken. Het was voor het eerst in een jaar dat een militante partij dit doet in het Oost-Afrikaanse land.

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep.

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep.

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep.

215 kinderen werden vrijgelaten door de Nationale Bevrijdingsbeweging van Zuid-Soedan (SSNLM). Deze groepering sloot twee jaar geleden een vredesakkoord met de regering en wordt geïntegreerd in het nationale leger. Een andere strijdende partij liet daarop 96 kinderen vrij. Oplaaiende gevechten in juli 2016 hebben het proces vertraagd, maar de laatste ontwikkelingen zijn een goede stap vooruit.

Dat zegt ook Mahimbo Mdoe, UNICEF-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan: ‘Dit is een cruciale stap in het bereiken van ons ultieme doel: de duizenden kinderen die nog bij de gewapende groepen zitten, te herenigen met hun families. Het is de grootste bevrijding van kinderen in drie jaar en het is van groot belang dat de onderhandelingen met de groeperingen worden voortgezet.’

Wat gebeurt er nu?

Als onderdeel van hun terugkeer in de maatschappij, zijn de vrijgekomen kinderen formeel ontwapend tijdens een ceremonie en kregen ze burgerkleding. UNICEF en haar partners zorgen voor medisch onderzoek en psychosociale ondersteuning. De kinderen met familieleden in de regio worden herenigd met hun familie, terwijl anderen in tijdelijke opvangcentra geplaatst worden tot hun familie is getraceerd.

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep

Een kindsoldaat wordt vrijgelaten door een gewapende groep

Op de langere termijn

Het is goed dat de kinderen terug naar huis gaan, maar daar stopt de ondersteuning niet. UNICEF en partners zorgen ervoor dat de vrijgelaten kinderen kunnen profiteren van onderwijs. Daarnaast krijgen ze een beroepsopleiding van drie maanden om het familie-inkomen structureel te verhogen en ontvangen hun families drie maanden lang voedsel.

Zelfvoorziening kan een sleutelrol spelen in het wel of niet aansluiten van kinderen bij gewapende groeperingen. De kinderen zijn voornamelijk ingezet als kindsoldaten en vele meisjes werden tevens misbruikt als seksslavin.

Meer hulp is nodig

Ongeveer 19.000 kinderen zitten nog steeds bij gewapende strijdkrachten, die sinds december 2013 in conflict zijn. UNICEF blijft met alle partijen samenwerken om alle kinderen vrij te krijgen. Dit doen we door middel van onderhandelingen, verificatie en registratie. De helft van de bevolking, zo'n 6 miljoen mensen, heeft dringend humanitaire hulp nodig. Zo'n 1,2 miljoen mensen lopen het risico op hongersnood. UNICEF heeft nog zeker 36 miljoen euro nodig om de kinderen en families van Zuid-Soedan te ondersteunen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Zuid-Soedan overleven

Geef nu