Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen van Mosul hebben dringend zorg nodig

12 februari 2018

Maar liefst 750.000 kinderen in Mosul (Irak) krijgen op dit moment geen fatsoenlijke zorg door de gevolgen van geweld. Minder dan tien procent van de gezondheidscentra in het noordwesten van Irak draait op volle capaciteit, zelfs al is het geweld wat afgenomen. De centra die wel functioneel zijn, kunnen de enorme vraag niet aan.

Veel families uit Mosul en andere delen van Irak zijn ontheemd geraakt.

Veel families uit Mosul en andere delen van Irak zijn ontheemd geraakt.

Veel families uit Mosul en andere delen van Irak zijn ontheemd geraakt.

Leven en dood

Drie jaar van intens geweld hebben diepe littekens achtergelaten. Meer dan 60 gezondheidscentra hebben meerdere malen onder vuur gelegen, ook vele andere zijn verwoest. De kinderen en gezinnen in en rond Mosul kunnen hierdoor maar heel moeilijk de broodnodige gezondheidszorg krijgen.

‘Het niveau van de gezondheidszorg in Irak is alarmerend’, zegt Peter Hawkins, de vertegenwoordiger van UNICEF in Irak die in het grootste ziekenhuis van Mosul is geweest. ‘Voor zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s en kinderen kunnen simpele kwaaltjes een kwestie van leven en dood worden. De ziekenhuizen zijn overbelast en hebben te weinig medicijnen om levens te kunnen redden’.

Pasgeboren baby's in het Debagakamp krijgen bezoek van een gezondheidswerker.

Pasgeboren baby's in het Debagakamp krijgen bezoek van een gezondheidswerker.

Pasgeboren baby's in het Debagakamp krijgen bezoek van een gezondheidswerker.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt samen met de regering van Irak om gevluchte kinderen en families toegang tot gezondheidszorg te kunnen geven. In Mosul hebben we de kinder- en ondervoedingsafdeling van twee ziekenhuizen hersteld en koelkasten geleverd om vaccins voor wel 250.000 kinderen te bewaren. Dit is van levensbelang, vooral voor kinderen onder de vijf jaar oud.

Dat onderstreept ook Peter Hawkins: ‘Nu meer en meer mensen terugkeren naar huis, is het heel belangrijk dat zorg, onderwijs en ondersteuning voor getraumatiseerde kinderen beschikbaar zijn. Wat ik in de ziekenhuizen in Mosul zag, was hartverscheurend en tegelijkertijd inspirerend. De creativiteit en toewijding van de mensen daar is fantastisch. Zij zetten zich in voor de best mogelijke start van pasgeboren baby’s. Ook deze levensreddende hulpverleners verdienen steun.’

Oproep

UNICEF heeft zeker 14 miljoen euro nodig om de gezondheidszorg in Irak weer op gang te helpen.

Deze week is in Koeweit een conferentie over de wederopbouw van Irak. Dit is een goede gelegenheid om de toekomst van Irak, de kinderen, centraal te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door meer fondsen vrij te maken voor het herstellen van basisvoorzieningen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef nu

Doneer nu