Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Groot deel vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar dreigt onder te lopen

11 februari 2018

De Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht, hebben het geweld in Myanmar achter zich gelaten. Maar in de opvangkampen in de regio Cox’s Bazar wacht hen een nieuw gevaar: het storm- en moessonseizoen.

Mohammad Selim met zijn zoontje Rahim in Cox's Bazar. Hij is al negen jaar geleden naar Bangladesh gevlucht, maar woont nog steeds in een hutje van plastic.

Mohammad Selim met zijn zoontje Rahim in Cox's Bazar. Hij is al negen jaar geleden naar Bangladesh gevlucht, maar woont nog steeds in een hutje van plastic.

Mohammad Selim met zijn zoontje Rahim in Cox's Bazar. Hij is al negen jaar geleden naar Bangladesh gevlucht, maar woont nog steeds in een hutje van plastic.

Volgens UNICEF en andere hulporganisaties kan dit voorjaar bijvoorbeeld een derde van het overbevolkte Kutupalong-Balukhali vluchtelingenkamp onder water komen te staan.

Kwetsbaar netwerk

De organisaties baseren hun voorspelling op door drones gemaakte beelden, gegevens over regenval in het verleden en interviews met inwoners van het gebied. De kampen liggen in een netwerk van riviertjes en heuvels en zijn daardoor kwetsbaar voor storm en moessonregens. Meer dan 100.000 mensen wonen in gebieden die grote kans hebben om te overstromen, of wonen naast instabiele heuvels die door aanhoudende regen makkelijk verkruimelen.

De regering van Bangladesh en de hulporganisaties geven het verstevigen van de meest kwetsbare onderkomens in de kampen de komende paar maanden prioriteit. Ook moeten ze maatregelen nemen om latrines, watervoorzieningen, schooltjes, behandelcentra voor ondervoede kinderen en klinieken te beschermen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help Rohingya-kinderen overleven

geef nu