Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Eindelijk hulp voor kwetsbare kinderen in Idlib

11 februari 2018

Een sprankje hoop: afgelopen week kon UNICEF Syrische kinderen in Idlib bereiken met een hulpkonvooi. We zetten alles op alles om kinderen en hun families te helpen die momenteel het slachtoffer worden van de oplaaiende oorlog in Syrië. Maar het geweld maakt hulpverlening zeer complex.

Grote blijdschap als er trucks van UNICEF aankomen en we dekens en kledingpakketten aan families kunnen uitdelen.

Grote blijdschap als er trucks van UNICEF aankomen en we dekens en kledingpakketten aan families kunnen uitdelen.

Grote blijdschap als er trucks van UNICEF aankomen en we dekens en kledingpakketten aan families kunnen uitdelen.

20 vrachtwagens vol

Thermische dekens voor 25.000 kinderen, speelpakketten voor 40.000 kinderen, voedselpakketten voor 8.000 mensen en nog veel meer: UNICEF kon op 1 februari zes vrachtwagens met noodhulpgoederen naar Idlib sturen, nadat er eindelijk toegang was gegeven tot het gebied. Een paar dagen later, op 6 februari, mochten nog eens veertien vrachtwagens de grens over, nu ook met water en sanitaire kits. Dit alles mede dankzij het geld dat in Nederland is ingezameld: onze UNICEF-collega’s ter plaatse gebruiken dat geld direct om levensreddende hulp te brengen.

Ondanks hoop ook grote zorgen

Hoe hoopvol dit ook is: UNICEF heeft momenteel de grootste moeite kwetsbare kinderen in Syrië te bereiken. Dat komt doordat het geweld de afgelopen tijd weer in alle hevigheid is opgelaaid. Met name in Oost-Ghouta, Idlib en Afrin is de nood hoog. De verschillende strijdende partijen bestoken elkaar voortdurend, en raken daarbij ook burgers en bemoeilijken humanitaire hulpverlening. UNICEF kan niet de hulp geven die nodig is, en ook kunnen we onze lokale collega’s nauwelijks bevoorraden met hulpgoederen. Daarom heeft UNICEF samen met de andere VN-organisaties gevraagd om een staakt-het-vuren van een maand, zodat er zo snel mogelijk levensreddende hulp aan mensen gegeven kan worden.

Honger en geweld in Oost-Ghouta

Extreem ernstig is de situatie in Oost-Ghouta. Die stad wordt al sinds 2013 belegerd, en er is groot gebrek aan water, voedsel en medische zorg. Kinderen en hun families zitten daar volledig klem. Afgelopen november mocht voor het laatst een hulpkonvooi het gebied in. We troffen ernstig ondervoede kinderen aan, en kinderen die om medische redenen direct geëvacueerd zouden moeten worden. UNICEF eist dat er wekelijks toegang tot Oost-Ghouta wordt gegeven, wetende hoe groot de behoefte aan hulp is. Tot nu toe zonder resultaat, maar we blijven die druk voortdurend uitoefenen.

UNICEF laadt hulpgoederen in.

In november mocht voor het laatst een hulpkonvooi Oost-Ghouta in. Dag en nacht werd er doorgewerkt om de vrachtwagens vol te laden. 

In november mocht voor het laatst een hulpkonvooi Oost-Ghouta in. Dag en nacht werd er doorgewerkt om de vrachtwagens vol te laden. 

Mede dankzij hulp uit Nederland

In vele andere gebieden van Syrië kan UNICEF gelukkig wel dagelijks veel betekenen voor kinderen in nood, mede dankzij het geld dat Nederland zo gul gegeven heeft. Zo deelden we in Deir-Ez-Zor, waar IS tot voor kort de scepter zwaaide, 3.000 dekens en 800 kledingpakketten uit. In de streek rond Aleppo helpt UNICEF kinderen die gevlucht zijn in geïmproviseerde kampen met winterkleding, maar ook met veilige speel- en leerplekken, psychosociale hulp, en voorlichting over de gevaren van mijnen. Hoe noodzakelijk dat is, bleek helaas deze week toen er op een schoolplein een verdwaalde bom ontplofte. Eén kind werd daarbij gedood, vele anderen raakten gewond.

Ook in andere delen van het land worden op dit moment kledingpakketten en dekens aan ontheemden uitgedeeld. Ook zorgt UNICEF voor schoon drinkwater in verschillende geïmproviseerde kampen. Daar zoeken sinds het recente geweld meer en meer mensen hun toevlucht. De winterhulp die UNICEF al gepland had uit te delen in deze periode, komt geen dag te vroeg voor deze kinderen en hun families. UNICEF blijft alles doen wat in zijn macht ligt om ieder kind te bereiken.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu