Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF: ‘Staakt-het-vuren in Syrië voor hulp aan burgers’

9 februari 2018

Er móet een gevechtspauze ingelast worden in Syrië, en er móet toegang komen tot de gebieden waar gevochten wordt, zodat mensen in nood geholpen kunnen worden: dat is de oproep die VN-organisaties in Syrië, waaronder ook UNICEF, samen hebben gedaan deze week.

Iedere dag worden kinderen gedood of raken ze gewond door het oplaaiende geweld in Syrië.

Iedere dag worden kinderen gedood of raken ze gewond door het oplaaiende geweld in Syrië.

Iedere dag worden kinderen gedood of raken ze gewond door het oplaaiende geweld in Syrië.

Oproep tot staakt-het-vuren na oplaaiend geweld

De Verenigde Naties, waar UNICEF onderdeel van is, hebben deze week een dringende oproep aan de strijdende partijen in Syrië gedaan om een onmiddellijk staakt-het-vuren in te stellen. De VN willen dat de wapens vanaf nu een maand lang worden neergelegd zodat hulpkonvooien de getroffen burgerbevolking kunnen bereiken. UNICEF staat in Syrië 24 uur per dag, 7 dagen per week in de startblokken om meteen te kunnen helpen zodra er groen licht is.

Kinderen worden slachtoffer

De VN-oproep volgt nadat de situatie in Syrië de afgelopen weken een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Fran Equiza is vertegenwoordiger van UNICEF in Syrië en vertelt hoe groot de nood is: “Alleen al in januari van dit jaar zijn er bijna zestig kinderen gedood door het aanhoudende geweld. In Oost-Ghouta, Idlib en Afrin wordt hevig gevochten, en komen berichten van gedode burgers, onder wie vrouwen en kinderen. Op 4 februari is een ziekenhuis in Ma’arrat An Numan aangevallen. Het ziekenhuis, dat wordt gesteund door UNICEF, is daarmee buiten werking gesteld. Verder ontvangen we dagelijks berichten dat belangrijke burgerfaciliteiten zoals waterstations worden verwoest.”

Kinderen laten een boodschap achter tussen de puinhopen.

Syrische kinderen in Hama lieten een boodschap achter tussen de puinhopen: "We willen de duisternis verdrijven en een wonder mogelijk maken."

Syrische kinderen in Hama lieten een boodschap achter tussen de puinhopen: "We willen de duisternis verdrijven en een wonder mogelijk maken."

Grote zorgen om Oost-Ghouta

In Oost-Ghouta is de situatie ronduit dramatisch: de stad wordt sinds 2013 belegerd, en ook nu wordt er volop gevochten. Er is een groot gebrek aan water, voedsel en medicijnen. Ongeveer 120 kinderen in het gebied zijn zo ziek dat ze met spoed geëvacueerd moeten worden. De laatste keer dat een hulpkonvooi Oost-Ghouta bereikte was in november.
Een ander gevolg van het recente geweld is dat de afgelopen maanden ook nog eens bijna een kwart miljoen mensen ontheemd is geraakt. Zo zijn in Afrin naar schatting 15.000 mensen uit het buitengebied naar de stad gevlucht, waar ze onderdak zoeken bij familie, in scholen of in verlaten gebouwen.

Humanitaire toegang

UNICEF zet alles op alles om elke dag kinderen in nood te helpen, maar stuit daarbij nu op grenzen. Er staan tonnen hulpgoederen klaar om verdeeld te worden, maar vanwege de aanhoudende gevechten is distributie in sommige gebieden niet onmiddellijk mogelijk. Ook zieken en gewonden kunnen niet behandeld of geëvacueerd worden. UNICEF’s Fran Equiza benadrukt: “We móeten kinderen kunnen bereiken die humanitaire hulp nodig hebben, meteen en zonder beperkingen, waar ze ook zijn in Syrië. We pleiten dat onze hulpkonvooien toegang krijgen tot de gebieden met de grootste nood.” UNICEF herinnert bovendien alle partijen aan de internationale afspraken over het humanitair oorlogsrecht. “Burgers mogen nooit doelwit zijn, net zo min als medische instellingen. En ten allen tijde hebben kinderen recht op bescherming.”

UNICEF laadt hulpgoederen in.

UNICEF staat dag en nacht klaar om hulpgoederen te distribueren.

UNICEF staat dag en nacht klaar om hulpgoederen te distribueren.

‘Kinderen geen inzet van onderhandelingen’

UNICEF’s internationale directeur Henrietta Fore voegt daar in een verklaring aan toe: “Het breekt mijn hart als ik zie hoe de kinderen in Syrië nog steeds lijden. De daden van volwassenen laten een totale onverschilligheid zien voor de bescherming, veiligheid en het welzijn van kinderen. Scholen, ziekenhuizen en speelplaatsen moeten veilige plekken zijn, nooit doelwitten. Bescherming van kinderen moet vanzelfsprekend zijn, en niet de inzet van onderhandelingen.”

Steun voor Syrische kinderen blijft dus onverminderd nodig, en donaties vanuit Nederland zijn nog steeds zeer welkom! 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu