Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hartverwarmend: ruim 1,5 miljoen euro voor Syrische kinderen

1 februari 2018

Nederland steunt massaal de actie 'Meer dan een deken': inmiddels is al meer dan 1,5 miljoen euro gedoneerd. Daarmee hebben we al vele duizenden kinderen een warme deken en andere winterhulp kunnen geven.

Warme winterkleren voor Qasim (11) en zijn broertjes en zusjes: wat zaten ze dáár op te wachten! Het gezin woont in een geïmproviseerd opvangkamp in het noordoosten van Syrië. 

Warme winterkleren voor Qasim (11) en zijn broertjes en zusjes: wat zaten ze dáár op te wachten! Het gezin woont in een geïmproviseerd opvangkamp in het noordoosten van Syrië. 

Warme winterkleren voor Qasim (11) en zijn broertjes en zusjes: wat zaten ze dáár op te wachten! Het gezin woont in een geïmproviseerd opvangkamp in het noordoosten van Syrië. 

1.517.840 euro: dat is het eindbedrag dat Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, op 1 februari bekendmaakte. Een voorlópig eindbedrag, want nu het conflict in Syrië de laatste tijd weer oplaait en vele duizenden mensen – opnieuw – op de vlucht zijn geslagen, is alle hulp nog steeds méér dan welkom. Laszlo: ‘We zijn onder de indruk van de brede steun voor Syrische kinderen. Dankzij Nederlandse donateurs konden we al heel veel gezinnen in de Syrische regio winterhulp geven. Dit geld is zó hard nodig, zeker nu het geweld in Syrië weer toeneemt. Namens de kinderen: bedankt!’

Voorrang voor meest kwetsbare kinderen

De Nederlandse bijdrage wordt ingezet voor winterhulp aan gevluchte kinderen in de hele Syrische regio. De meest kwetsbare kinderen – die erg jong of arm zijn, of op zeer moeilijk bereikbare plaatsen wonen – krijgen daarbij voorrang. Zo worden er kledingpakketten verspreid hoog in de bergen van Libanon waar de temperatuur het laagst is. Kinderen lopen daar soms nog op slippers en zijn blij met laarzen en warme kleding. Ook kon in Jordanië extra hulp gegeven worden na een zware storm. Laszlo: ‘In januari waaiden daar enkele tentenkampen kapot. Gezinnen moesten worden geëvacueerd. Dan staat UNICEF klaar met kleding, dekens en andere basisbehoeften.’ Nog een voorbeeld: in Irak is een dorpje vlakbij de Syrische grens moeilijk bereikbaar na de vernietiging van een brug. Hulp van UNICEF wordt daar per boot gebracht om de gezinnen warmte te bieden.

Reguliere noodhulp gaat door

Naast de extra winterhulp voor kwetsbare kinderen in de regio, geeft UNICEF ook reguliere noodhulp zoals water, voeding en onderwijs aan miljoenen kinderen in Syrië en de buurlanden. ‘Helaas blijft dit nodig, omdat het geweld in Syrië elke dag doorgaat en het land op vele plekken in puin ligt,’ zegt Laszlo. ‘Kinderen zijn dag in dag uit het slachtoffer van een oorlog van volwassenen.’ Juist de afgelopen maanden laait het geweld in delen van Syrië weer op.  Bewoners van Oost-Ghouta lijden onder de belegering van het gebied en zijn afhankelijk van noodhulpkonvooien. In Idlib wordt de strijd steeds heftiger met bijna 250.000 ontheemden sinds december. Laszlo: ‘Voortdurend roepen we de strijdende partijen en de internationale gemeenschap op om dit conflict te stoppen. Dat is onze grootste wens voor 2018!’

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu