Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Honderdduizenden kinderen op de vlucht in DR Congo

30 januari 2018

800.000 kinderen zijn op de vlucht voor oplaaiend etnisch geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo. UNICEF maakt zich ernstig zorgen over deze extra kwetsbare kinderen, die in een van de armste landen ter wereld wonen.

Slachtoffers van interetnisch geweld in Congo.

Slachtoffers van interetnisch geweld in Congo.

Slachtoffers van interetnisch geweld in Congo.

De stroom vluchtelingen van in totaal 1,3 miljoen mensen uit de regio's Zuid-Kivu en Tanganyika is enorm. Het is een gevolg van gevechten tussen mensen uit verschillende bevolkingsgroepen en confrontaties tussen het Congolese leger, milities en gewapende groeperingen.

‘De kinderen in het oosten van Congo lijden constant onder de golven van geweld’, zegt Tajudeen Oyewale, UNICEF-vertegenwoordiger in de DRC. ‘Honderdduizenden van hen krijgen geen gezondheidszorg en onderwijs meer. Ook zijn veel kinderen het slachtoffer van extreem geweld.’

Kindsoldaten

Jonge kinderen worden actief ingezet in de gevechten, waardoor ze niet kunnen leren of spelen. UNICEF schat dat zeker 3.000 kinderen zijn geworven door milities en gewapende groeperingen. Ook hebben we, samen met onze partners, meer dan 800 kinderen gezien die seksueel misbruikt zijn. Waarschijnlijk zijn het er nog veel meer.

Eén van de 800.000 ontheemde kinderen in DRC.

Eén van de 800.000 ontheemde kinderen in DRC.

Eén van de 800.000 ontheemde kinderen in DRC.

Weinig voedsel, veel ziekten

UNICEF maakt zich grote zorgen over de gezondheid en de voedselvoorziening van de getroffen kinderen. Veel ziekenhuizen en dokterspraktijken zijn dicht. Ook is er weinig eten omdat mensen niet op het land durven te werken door het geweld. Ondanks de vele natuurlijke hulpbronnen in de DRC, heeft de overheid te weinig inkomsten om voor iedereen te zorgen. Zo lopen duizenden kinderen het risico om ernstig ondervoed te raken.

Epidemieën liggen bij vluchtelingen altijd op de loer. Vorig jaar hadden minimaal 18.250 mensen in de DRC cholera, meer dan het dubbele dan in 2016. Daarnaast waren zeker 18.000 mensen ziek van de mazelen.

Wat doet UNICEF?

UNICEF heeft een noodhulpprogramma opgezet om de kinderen van DRC te helpen. We focussen ons daarbij vooral op:

  • Vaccinatie van kinderen tegen mazelen;
  • Verzorgen van ondervoede kinderen;
  • Voorkomen en behandelen van cholera;
  • Uitdelen van school- en recreatiepakketten;
  • Psychosociale hulp en bescherming bieden aan getroffen, gewonde en ouderloze kinderen;
  • Ondersteunen van geboorteregistratie van kinderen, meer dan een miljoen in 2016.

Er is dringend meer hulp nodig in het instabiele DRC. Daarom roept UNICEF alle partijen op om humanitaire toegang te geven om de kinderen te verzorgen. Om alle kinderen te helpen, heeft UNICEF 52 miljoen euro nodig voor de komende zes maanden.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Geef nu