Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

2,9 miljard euro nodig voor 48 miljoen kinderen in noodsituaties

30 januari 2018

‘Door bommen en beschietingen zijn we al drie keer verhuisd’, vertelt Hiba (10) uit Homs, Syrië. Het meisje is een van de 48 miljoen kinderen in nood. UNICEF roept vandaag de internationale gemeenschap op maatregelen te nemen tegen dit geweld en te investeren in levensreddende hulp.

Een moeder en haar kinderen zijn gevlucht voor intern geweld in Somalië. Zij wonen nu in een zelfgemaakte tent in een kamp in de provincie Puntland.

Een moeder en haar kinderen zijn gevlucht voor intern geweld in Somalië. Zij wonen nu in een zelfgemaakte tent in een kamp in de provincie Puntland.

Een moeder en haar kinderen zijn gevlucht voor intern geweld in Somalië. Zij wonen nu in een zelfgemaakte tent in een kamp in de provincie Puntland.

‘We leven nu in een gebouw zonder ramen en deuren, maar zo lang er hier niet wordt gevochten wil ik niet meer weg’, zegt Hiba. ‘Op de hele koude dagen koken we water zodat het wat warmer wordt in huis.’ In de ochtend gaat ze naar school en ’s middags helpt ze haar moeder met het huishouden. ‘Met een jerrycan haal ik elke dag water bij een waterpunt in de buurt. Ik maak schoon, ik kook, doe de was en ik help mijn vader met handen wassen, eten en drinken. Sinds zijn ongeluk een paar jaar geleden kan hij niet meer lopen.’

Nederlandse regering betrouwbare partner

‘2017 was een verwoestend jaar voor kinderen en 2018 geeft helaas weinig reden tot optimisme’, zegt Sasja Bökkerink van UNICEF Nederland. ‘Kinderen kunnen niet wachten tot oorlogen worden beëindigd. Tenzij de internationale gemeenschap dringende maatregelen neemt om het geweld te stoppen en deze kinderen levensreddende hulp te bieden, ziet hun toekomst er somber uit.’

Om deze extra kwetsbare kinderen toegang te geven tot schoon water, voeding, gezondheidszorg, onderwijs en bescherming is dit jaar 2,9 miljard euro nodig. Dit staat in het vandaag gepubliceerd rapport UNICEF Humanitarian Action for Children 2018. Helaas is er nog een groot gebrek aan fondsen. ‘Gelukkig is de Nederlandse overheid al jaren een betrouwbare partner van UNICEF in noodsituaties. We hopen dat deze steun de komende jaren wordt voortgezet, zodat we de wereld een iets veiligere plek kunnen maken voor al die miljoenen kinderen in nood’, zegt Sasja Bökkerink van UNICEF Nederland.

UNICEF zorgt voor watervoorzieningen in kampen in Irak, bijvoorbeeld in een kamp in de buurt van Mosul.

Kinderen in een kamp vlakbij Mosul, Irak, hebben dankzij UNICEF veilig drinkwater.

Kinderen in een kamp vlakbij Mosul, Irak, hebben dankzij UNICEF veilig drinkwater.

Water als wapen

Net als in Syrië is ook in andere conflictsituaties water een belangrijk oorlogswapen. Een van de grootste bedreigingen voor het leven van kinderen in noodsituaties, is de verspreiding van ziektes door het drinken van vervuild water. Vechtende partijen schuwen aanvallen op watervoorzieningen en belegeringstactieken niet. Kinderen en hun families worden hierdoor gedwongen te vertrekken naar gebieden zonder schoon water en goede sanitaire voorzieningen.

Jonge meisjes halen water in een door geweld verscheurd gebied in DR Congo. Kinderen en met name meisjes zijn extra kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting in conflicten.

Jonge meisjes halen water in een door geweld verscheurd gebied in DR Congo. Kinderen en met name meisjes zijn extra kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting in conflicten.

Jonge meisjes halen water in een door geweld verscheurd gebied in DR Congo. Kinderen en met name meisjes zijn extra kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting in conflicten.

De wereld is een gevaarlijke plek voor kinderen

‘In veel landen die door conflict zijn getroffen, sterven meer kinderen aan ziektes veroorzaakt door vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen dan aan direct geweld’, zegt Manuel Fontaine, directeur noodhulpprogramma's van UNICEF. ‘Ziekenhuizen en gezondheidscentra functioneren bijvoorbeeld niet of zijn overvol. De dreiging is nog groter omdat miljoenen kinderen aan levensbedreigende ondervoeding lijden. Dat maakt hen vatbaarder voor ziektes zoals cholera, waardoor een vicieuze cirkel van ondervoeding en ziekte ontstaat.’

Aanvallen op scholen en ziekenhuizen

Gewelddadige conflicten in landen zoals Jemen, Syrië, Zuid-Soedan en de Democratische treffen kinderen het hardst. Hun veiligheid, ontwikkeling en toekomst zijn in het geding: strijdende partijen vertonen opvallende minachting voor kinderen. Ze worden aangevallen en ook de toegang tot basisvoorzieningen als scholen en ziekenhuizen komt in gevaar. Kinderen worden seksueel misbruikt, ingezet als kindsoldaat, menselijk schild, verhandeld of gedwongen te trouwen.

Een Somalisch meisje met cholera wordt behandeld in een door UNICEF gesteunde kliniek.

Een Somalisch meisje met cholera wordt behandeld in een door UNICEF gesteunde kliniek.

Een Somalisch meisje met cholera wordt behandeld in een door UNICEF gesteunde kliniek.

De 2,9 miljard euro voor levensreddende hulp in 2018 is onmisbaar om het leven van de meest kwetsbare kinderen te redden. Geld dat wordt ingezet voor vaccinaties, voedsel, onderwijs, psychosociale steun en toegang tot veilig water voor kinderen als de Syrische Hiba. ‘Ik wens dat alle kinderen schoon water krijgen.’

In 2018 wil UNICEF ervoor zorgen dat:

  • 35,7 miljoen mensen toegang krijgen tot schoon water en sanitaire- en hygiënische voorzieningen;
  • 8,9 miljoen kinderen formeel of niet-formeel basisonderwijs krijgen;
  • 10 miljoen kinderen tegen mazelen worden gevaccineerd;
  • 3,9 miljoen kinderen psychosociale steun krijgen;
  • 4,2 miljoen kinderen met ernstige acute ondervoeding worden behandeld.

Dit hebben we tot november 2017 bereikt:

  • 29,9 miljoen mensen kregen toegang tot schoon water;
  • 13,6 miljoen kinderen werden gevaccineerd tegen mazelen;
  • 5,5 miljoen kinderen hebben toegang tot onderwijs;
  • 2,5 miljoen kinderen werden behandeld voor ernstige acute ondervoeding;
  • 2,8 miljoen kinderen hebben toegang gekregen tot psychosociale ondersteuning.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

Doneer nu