Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Stormseizoen bedreigt Rohingya kinderen in Bangladesh

26 januari 2018

Stormen met orkaankracht, heftige regenval, overstromingen en landverschuivingen: het stormseizoen in Bangladesh is berucht. Vele duizenden gevluchte Rohingya kinderen komen in direct gevaar door het extreme weer. UNICEF luidt de noodklok.

Nauwelijks plek om te schuilen: het slechte weer maakt de hygiënische omstandigheden in de kampen nog slechter waardoor kinderen groot gevaar lopen ernstig ziek te worden.

Nauwelijks plek om te schuilen: het slechte weer maakt de hygiënische omstandigheden in de kampen nog slechter waardoor kinderen groot gevaar lopen ernstig ziek te worden.

Nauwelijks plek om te schuilen: het slechte weer maakt de hygiënische omstandigheden in de kampen nog slechter waardoor kinderen groot gevaar lopen ernstig ziek te worden.

‘Er dreigt een catastrofe’

Het stormseizoen staat voor de deur in Bangladesh. In het voorjaar razen cyclonen weer over het gebied, en teisteren zware moessonregens het land. De gezondheid en veiligheid van honderdduizenden Rohingya kinderen is daarmee in direct gevaar. Ze leven in overbevolkte kampen waar al nauwelijks bescherming is tegen de elementen, laat staan tegen zulke extreme weersomstandigheden. ‘Een catastrofe dreigt,’ vertelt Edouard Beigbeder, vertegenwoordiger van UNICEF in Bangladesh. ‘Honderdduizenden kinderen lopen nu een nog groter risico ziek te worden, of opnieuw te moeten vluchten. In de kampen is nauwelijks schoon water en er zijn veel te weinig sanitaire voorzieningen. De slechte hygiëne kan leiden tot uitbraken van ernstige ziektes zoals cholera, hepatitis E en difterie. Kinderen daartegen beschermen moet een absolute prioriteit zijn.’

Difterie

Sinds eind 2017 zijn er al meer dan 4.000 vermoedelijke gevallen van difterie en 32 sterfgevallen gemeld, onder wie ten minste 24 kinderen. UNICEF en haar partners zijn een vaccinatiecampagne tegen difterie begonnen, en doen er alles aan kinderen en hun families te voorzien van schoon water en sanitaire voorzieningen.

Een jongen krijgt een vaccinatie

Difterie kwam bij ons voor het laatst massaal voor tijdens de Tweede Wereldoorlog. UNICEF zorgt dat Rohingya kinderen worden gevaccineerd.

Difterie kwam bij ons voor het laatst massaal voor tijdens de Tweede Wereldoorlog. UNICEF zorgt dat Rohingya kinderen worden gevaccineerd.

‘Geen tijd te verliezen’

Tropische stormen treffen Bangladesh zowel in het voorjaar als in het najaar. Vorig jaar liet cycloon Mora al een spoor van vernielingen achter; nu zijn er vele malen meer vluchtelingen in het gebied. Heftige moesson regens veroorzaken overstromingen en landverschuivingen. De geïmproviseerde onderkomens van mensen zijn daar in de verste verte niet tegen bestand. Ook bestaat het risico dat de weinige voorzieningen die zijn opgebouwd weer worden vernietigd. Edouard Beigbeder: ‘Het stormseizoen begint in maart, dus er is geen tijd te verliezen. We roepen iedereen op ons te steunen, zodat we maatregelen kunnen nemen om de situatie het hoofd te bieden.’

Wat is er ook alweer aan de hand?

De Rohingya zijn een etnische minderheid in Myanmar. Ze worden door de regering van Myanmar niet erkend als een van de etnische groepen in het land. Het conflict tussen de regering en de Rohingya gaat ver terug. Meerdere malen liep dit uit op geweld. Op 25 augustus 2017 bereikte het conflict opnieuw een hoogtepunt. Honderdduizenden Rohingya moesten huis en haard verlaten. Een groot aantal van hen vluchtte naar buurland Bangladesh. Bangladesh vangt momenteel meer dan 650.000 vluchtelingen op, voornamelijk rondom de stad Cox’s Bazar.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de Rohingya-kinderen overleven

Geef nu