Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Door de dood van deze kinderen weten we: er moet nog veel meer gebeuren'

22 januari 2018

Zeker twaalf mensen doodgevroren, onder wie twee kinderen: dit weekend bereikte ons dit intens trieste nieuws vanuit Libanon. Het gaat om Syrische vluchtelingen die Libanon probeerden te bereiken, maar vast zijn komen te zitten in het bergachtige grensgebied bij de plaats Masna. Daar hadden ze geen schijn van kans tegen de kou.

Zo wanhopig op zoek naar een veilige plek voor jou en je gezin dat je alles riskeert: dit weekend kwamen zeker twaalf vluchtelingen om in de kou, onder wie twee kinderen.

Zo wanhopig op zoek naar een veilige plek voor jou en je gezin dat je alles riskeert: dit weekend kwamen zeker twaalf vluchtelingen om in de kou, onder wie twee kinderen.

Zo wanhopig op zoek naar een veilige plek voor jou en je gezin dat je alles riskeert: dit weekend kwamen zeker twaalf vluchtelingen om in de kou, onder wie twee kinderen.

Emotionele oproep

Geert Cappelaere, UNICEF’s regionaal directeur in het Midden-Oosten, deed een emotionele oproep op Twitter aan de internationale gemeenschap, nu ook het geweld in de regio weer is opgelaaid: ‘In een wanhopige zoektocht naar veiligheid en onderdak, riskeren Syrische burgers nog steeds hun leven en dat van hun kinderen. Onze gedachten zijn bij de families die hun geliefden verloren, slachtoffers van een oorlog die al bijna zijn achtste jaar ingaat.’ Geert Cappelaere stelde verder dat de dood van deze twee Syrische kinderen een herinnering is dat er nog veel meer moet gebeuren. ‘De wrede oorlogen moeten stoppen. En we moeten onze vrijgevigheid en hulp voor de meest getroffen kinderen vergroten. We hebben geen excuus!'

Winterhulp

Mogelijk worden er in het gebied nog meer mensen gevonden. De Libanese autoriteiten blijven zoeken, omdat er naar verluid nog meer vluchtelingen vastzitten in de bergen. In Oost-Libanon is het momenteel zeer koud, met sneeuw en temperaturen onder nul. UNICEF doet wat het kan om in deze regio hulp te bieden. Samen met partners verspreiden we onder meer dekens, warme kleding en brandstof. Maar is een groot tekort aan middelen: tot nu toe ontving UNICEF slechts de helft van de financiering die nodig is voor winterhulp in de Syrische regio. Steun blijft daarom onontbeerlijk. 

Ook slecht weer in Jordanië

Ondertussen heeft ook het noorden van Jordanië te maken met slecht weer. Afgelopen week raasde er noodweer over het gebied met zware regen, hagel en windstoten tot 130 km/uur. Voor komende week wordt een flinke daling van de temperaturen voorspeld, met in sommige gebieden kans op winterse neerslag.

In het noorden van Jordanië bevinden zich veel vluchtelingenkampen. Sommige groot en met relatief goede voorzieningen, zoals Al Za’atari. Andere klein, een stuk primitiever en daardoor extra kwetsbaar. UNICEF is ter plaatse om kinderen en hun families zoveel mogelijk bij te staan. In elf kwetsbare kampen zijn extra dekens, plastic zeilen, touwen en schoppen uitgedeeld.

Ingestorte tent

De onderkomens van mensen zijn in de verste verte niet bestand tegen de slechte weersomstandigheden.

De onderkomens van mensen zijn in de verste verte niet bestand tegen de slechte weersomstandigheden.

Kinderen zijn het slachtoffer

Geert Cappeare benadrukte nog eens hoe kinderen in de Syrische regio het slachtoffer worden van een oorlog die niet de hunne is: ‘Deze kinderen leven middenin een conflict of ervaren de gevolgen ervan. Elke winter is het voor hen een strijd om warm te blijven. Hulp blijft daarom hard nodig voor deze kinderen en hun families. We mogen hen niet teleurstellen.’

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu