Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF Kinderrechten Film Festival nu ook op de Cariben

21 januari 2018

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is uitgebreid naar de Cariben. Op de zes Caribische eilanden leren kinderen over hun rechten door het maken van een eigen film. De kinderen van het eiland Sint Eustatius zagen hun film voor het eerst tijdens een feestelijke première.

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wordt nu ook op de Cariben georganiseerd. Op alle zes de eilanden gaan kinderen aan de slag met kinderrechten door er een film over te maken. 

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wordt nu ook op de Cariben georganiseerd. Op alle zes de eilanden gaan kinderen aan de slag met kinderrechten door er een film over te maken. 

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wordt nu ook op de Cariben georganiseerd. Op alle zes de eilanden gaan kinderen aan de slag met kinderrechten door er een film over te maken. 

Sint Eustatius is het eerste Caribische eiland dat aan de slag gaat met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen van de naschoolse opvang Mega D Youth Foundation en Daughters of The King maakten films over thema’s als pesten, drugs en opvoeding. In totaal zijn er op Sint Eustatius zes films gemaakt.  

Dirkje de Jong van UNICEF Nederland: “Wanneer kinderen over hun rechten leren, leren zij ook vaardigheden als samenwerken, kritisch nadenken en opkomen voor hun rechten. Daarnaast is het filmfestival ook een manier voor kinderen om te vertellen wat zij belangrijk vinden.”

UNICEF Kinderrechten Filmfestival Sint Eustatius

Kinderen maken onder leiding van een filmcoach een film over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. 

Kinderen maken onder leiding van een filmcoach een film over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. 

De eerste première

In feestelijke kleding wachtten de kinderen vol spanning op het moment dat hun film vertoond werd én om te horen welke film de beste is. Tijdens de vertoning van de films werd er veel gelachen, maar ook stilgestaan bij serieuze onderwerpen. 

"Het was heel bijzonder om in de jury te zitten. Ik was vooral zeer onder de indruk van de films over pesten. Ik ben zelf vroeger gepest dus weet hoe pijnlijk dat kan zijn", zegt Nadia Turner jurylid en een bekende zangeres op Sint Eustatius. 

De ontlading was groot toen de winnaar bekend werd gemaakt. Juichend nam de winnende groep de prijs in ontvangst. “Ik kan gewoon niet geloven dat we hebben gewonnen. Ik had dit echt niet verwacht", zegt een van de kinderen uitgelaten. "Ik ben heel erg blij dat we gewonnen hebben, want nu mogen we naar de grote finale op Curaçao", roept een meisje stralend.

Winnaar UNICEF Kinderrechten Filmfestival Sint Eustatius

Met de film Be a buddy not a bully, een film over pesten, won de groep 'Jungle Cats' van naschoolse opvang Mega D Youth Foundation een finaleticket naar Curaçao. 

Met de film Be a buddy not a bully, een film over pesten, won de groep 'Jungle Cats' van naschoolse opvang Mega D Youth Foundation een finaleticket naar Curaçao. 

Over het UNICEF Kinderrechten Filmfestival 

Met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die zijn vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag.

Samen met een filmcoach schrijven de kinderen hun eigen verhaal over een kinderrecht en acteren de kinderen zelf in de films. Naast Sint Eustatius doen ook de eilanden Sint Maarten, Saba, Aruba, Bonaire en Curaçao mee. Elk eiland kiest uit alle deelnemende groepen een winnaar. De finalisten reizen uiteindelijk naar Curaçao waar zij in een spannende finale strijden om de winnaar te worden van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival Cariben 2018. Hierin werkt UNICEF Nederland samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Openbaar Lichaam en verschillende Ministeries van de autonome landen binnen het Nederlands Koninkrijk. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wordt al een aantal jaar succesvol in Europees Nederland georganiseerd. 

Lees hier meer over het werk van UNICEF in het Caribische deel van Nederland.

Gerelateerd aan dit onderwerp