Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Slecht weer in Jordanië: UNICEF deelt extra winterhulp uit

20 januari 2018

In Nederland kregen we het flink voor onze kiezen met de storm van afgelopen donderdag. Maar in Jordanië was het nauwelijks beter. Met name afgelopen donderdag en vrijdag was het er zeer slecht weer. Iets wat direct ingrijpende gevolgen heeft voor de vele duizenden kwetsbare kinderen in de vluchtelingenkampen.

Door de regen verandert een vluchtelingenkamp direct in een modderpoel. Kinderen worden makkelijk ziek in zo'n natte, koude en vieze omgeving.

Door de regen verandert een vluchtelingenkamp direct in een modderpoel. Kinderen worden makkelijk ziek in zo'n natte, koude en vieze omgeving.

Door de regen verandert een vluchtelingenkamp direct in een modderpoel. Kinderen worden makkelijk ziek in zo'n natte, koude en vieze omgeving.

Vooral het noorden van Jordanië, de grensstreek met Syrië, had te maken met noodweer. Daar bevinden zich veel vluchtelingenkampen. Sommige groot en met relatief goede voorzieningen, zoals Al Za’atari. Andere klein, een stuk primitiever wat betreft voorzieningen, en daardoor extra kwetsbaar. UNICEF en haar partners zijn ter plaatse om kinderen en hun families zoveel mogelijk bij te staan. Via Twitter meldt UNICEF in Jordanië: ‘Hevige regen, hagel en windstoten tot 130 kilometer per uur. De nacht van donderdag op vrijdag was zeer lang voor deze mensen. In elf kwetsbare kampen hebben we extra dekens uitgedeeld, maar ook plastic zeilen, touwen en schoppen.’

Schade

Met de schade in Nederland nog vers in het geheugen, is het ineens ook beter voor te stellen wat een storm kan aanrichten in een vluchtelingenkamp. De noodhuisjes en tenten zijn in de verste verte niet bestand tegen de rukwinden, tentdoek scheurt, water kan niet weg en zorgt ervoor dat de verblijven van mensen onderlopen. ‘Zo’n stoffig kamp verandert meteen in een modderpoel zodra het gaat regenen,’ vertelt UNICEF medewerker Krista van den Berg uit eigen ervaring (lees meer van Krista in ons artikel over het leven in een vluchtelingenkamp).

Een door de storm ingestorte tent.

De geïmproviseerde onderkomens van mensen zijn in de verste verte niet bestand tegen een storm.

De geïmproviseerde onderkomens van mensen zijn in de verste verte niet bestand tegen een storm.

Weersvoorspellingen

Er lijkt zich de komende dagen een kleine verbetering voor te doen in het weer, maar vanaf dinsdag dalen de temperaturen flink, en volgt er meer regen en wind in het noorden van Jordanië. In sommige gebieden in de regio is er zelfs kans op winterse neerslag. Hulp blijft daarom hard nodig voor de kinderen en hun families: warme dekens, winterkleding en alles wat nog meer nodig is om de winter door te komen.

Met hulp van UNICEF wordt alles gedaan om vele water af te voeren om de kampen leefbaar te houden.

Met hulp van UNICEF wordt alles gedaan om vele water af te voeren om de kampen leefbaar te houden.

Met hulp van UNICEF wordt alles gedaan om vele water af te voeren om de kampen leefbaar te houden.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu