Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Duizenden leraren en leerlingen getraind rond het Tsjaadmeer

17 januari 2018

Voor kinderen die gevlucht zijn voor de crisis rond het Tsjaadmeer is naar school gaan meer dan alleen leren. Het gaat voor hen ook om vrienden maken, weer kind zijn, tijd doorbrengen op een veilige en ondersteunende plaats. Het helpt de kinderen, die geweld en verliezen te verduren hadden, om weer een beetje een normaal leven te hebben.

Een meisje kijkt op van haar schrift tijdens een les in het zuidoosten van Tsjaad.

Een meisje kijkt op van haar schrift tijdens een les in het zuidoosten van Tsjaad.

Een meisje kijkt op van haar schrift tijdens een les in het zuidoosten van Tsjaad.

Het Children of Peace-project van de Europese Unie en UNICEF is daar precies opgericht: ervoor zorgen dat getroffen kinderen profiteren van een beschermende leeromgeving op scholen. Wanneer geweld ervoor zorgt dat ze helemaal niet naar school kunnen komen, zijn er onderwijsprogramma’s op de radio zodat de kinderen vanuit huis kunnen werken.

Radioprogramma’s

1,3 miljoen kinderen zijn ontheemd als gevolg van het conflict met Boko Haram. Als onderdeel van een project om de vluchtelingen in meerdere landen rondom het Tsjaadmeer te steunen, is er voor 200.000 kinderen een programma op de radio.

Bekijk hier hoe de 17-jarige Edith uit Kameroen luistert en leert:

Training

In het land Tsjaad krijgen veel kinderen toegang tot onderwijs via het Children of Peace-programma. Kinderen krijgen er psychosociale hulp en worden getraind om het verschil tussen goed en kwaad te herkennen, vertelt directeur Ngarnayal Ami van de Bagasola School: ‘Ze kunnen een potentieel gevaar identificeren en weten wat ze moeten doen om risico’s te voorkomen door te schuilen.’ Leerling Adam Mbodou (14) vult aan: ‘Ik ben klaar om de juiste acties te ondernemen als er iets gebeurt.’

Naast dit besef van gevaar wordt de leraren ook geleerd om kinderen te steunen met hun dagelijkse ontberingen. Zo vertelt Aheppa Zenaba van de SODELAC-school bijvoorbeeld: ‘Er kwam eens een meisje dat getraumatiseerd aankwam. Met dank aan de training kon ik haar de ondersteuning en het advies geven dat ze nodig had.’

In totaal zijn er in het Children of Peace-project meer dan 570 leraren getraind, die hun kennis hebben doorgegeven aan 34.000 kinderen.

Crisis

Sinds 2015 is er een humanitaire crisis rond het Tsjaadmeer (Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen). Miljoenen mensen zijn gevlucht, kinderen staan bloot aan extreem geweld en er is een gebrek aan voedsel geweest. Daarnaast zijn er gewapende groeperingen actief die kinderen voor zich werven.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Geef nu